Deschiderea cursurilor de îndrumare duhovnicească de la Mănăstirea Rebra-Parva, Seria a XX-a (2024)

de | apr. 8, 2024

În perioada 8-11 aprilie 2024, la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rebra-Parva, județul Bistrița-Năsăud, se desfășoară a XX-a serie a cursurilor preoțești de duhovnicie pentru clericii din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Cursurile au loc de două ori pe an, iar prima sesiune de anul acesta, respectiv a XIX-a serie, a avut loc în perioada 1-4 aprilie, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, judeţul Cluj.

Luni, 8 aprilie, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a fost deschisă a XX-a serie a cursurilor de îndrumare duhovnicească. Cursurile au început cu un Te Deum, slujba fiind oficiată în biserica așezământului monahal de la Rebra-Parva.

În continuare, în sala de conferințe a mănăstirii, Părintele Episcop-vicar Benedict le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt de învățătură, sfaturi și îndemnuri duhovnicești.

La întâlnirea duhovnicească au mai fost prezenți și au luat cuvântul: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Cornel Coprean, care este coordonatorul cursurilor, starețul Mănăstirii Rebra-Parva – protosinghelul Chiril Zăgrean, protopopul de Năsăud – preotul Ovidiu Sermeșan, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican și protopopul de Beclean – preotul Dragoș Cristian.

La încheierea cursurilor, joi, 11 aprilie, va fi prezent Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care îi va binecuvânta pe cursanți și le va adresa un cuvânt de învățătură.

În cele patru zile de curs, cei 20 de preoți participă la întregul program liturgic al mănăstirii, vor discuta pe diferite subiecte, dintre care amintim: rolul duhovnicul în societatea de astăzi, importanța spovedaniei și pregătirea pentru spovedanie, raportul dintre spovedanie și împărtășanie, spovedania și duhovnicia în cazuri speciale din punct de vedere religios-moral și psihic, moduri de abordare a penitentului în funcție de categoriile social-morale: tânăr, bătrân, familist, șomer, împătimit etc. În același timp, curanții au parte și de o serie de discuții practice inițiate de diferiți duhovnici, preoți profesori de la școlile teologice clujene și alți invitați speciali. Printre invitați se numără decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca – arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea, care este și cadru universitar al facultății de teologie, duhovnicul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca – arhim. prof. Samuel Cristea și directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – conf. univ. dr. Cătălin Glava, în calitate de invitat special al acestor cursuri de duhovnicie.

Cursurile au loc de două ori pe an și se adresează clericilor din cele nouă protopopiate ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, de pe raza județelor Cluj și Bistrița-Năsăud.

Scopul cursurilor de duhovnicie este să construiască un dialog între duhovnici și preoții cursanți pe subiecte de mare importanță pentru misiunea pastorală.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Pr. Vlad Maxim Sităriți

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...