Despre perioada Triodului

de | feb. 14, 2022

Pe parcursul celor zece săptămâni ale perioadei Triodului (denumirea vine de la cartea de cult folosită la strană în aceste săptămâni – Triod, gr. „triodion”, trei ode sau imne, întrucât cântările Utreniei sunt structurate în câte trei cântări), începând cu Duminica Vameșului și a Fariseului, Biserica reînnoiește, retrăiește mistic slujirea sacerdotală a Domnului nostru Iisus Hristos, care s-a împlinit în special în jerttfa Sa de pe Golgota. Perioada Triodului corespunde în mare măsură perioadei Postului Mare sau a Postului Sfintelor Paști, iar înainte de Paști, în săptămâna Sfintelor Pătimiri, urmând a reactualiza toate evenimentele legate de Cruce, de jertfă, de moartea, de îngroparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Perioada Triodului se încheie în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, când se săvârșește marea Priveghere Pascală, Liturghia Sfântului cel Mare unită cu Vecernia, când credincioșii sunt chemați să se împărtășească cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos.

Universul liturgic al Ortodoxiei
Universul liturgic al Ortodoxiei
Despre perioada Triodului
Despre perioada Triodului
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/simeonpintea/" target="_self">Arhim. Simeon Pintea</a>

Arhim. Simeon Pintea

Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane și cadru didactul la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specialitatea „Liturgică”. Realizator al emisiunii „Universul liturgic al Ortodoxiei” la Radio Renașterea.

Mai multe

Categoria Psalmilor Treptelor: Psalmul 127 (128)

Categoria Psalmilor Treptelor: Psalmul 127 (128)

Psalmul 127, un psalm scurt, strălucitor, și bine construit, țese o idilă complicată de răsplată și bunăstare, dar totodată arată și îi fericește pe cei care au frică de Domnul. Dacă în psalmul anterior, poetul ni-a arătat câte bunătăți poate pricinui nădejdea în...

Procesul Mântuitorului (Pr. Prof. Stelian Tofană) P1

Procesul Mântuitorului (Pr. Prof. Stelian Tofană) P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.

Paradoxul necredinței sau puterea credinței exprimată în paradoxul ei | Duminica a 4-a din Post

Dileme în cuvinte grele | Duminica a 3-a din Post

Ev. Marcu 8, 34-38; 9, 1; Luarea crucii și urmarea lui Hristos „Şi chemând la Sine mulţimea, împreună cu ucenicii Săi, le-a zis: Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va...