Despre perioada Triodului

de | feb. 24, 2024

Pe parcursul celor zece săptămâni ale perioadei Triodului (denumirea vine de la cartea de cult folosită la strană în aceste săptămâni – Triod, gr. „triodion”, trei ode sau imne, întrucât cântările Utreniei sunt structurate în câte trei cântări), începând cu Duminica Vameșului și a Fariseului, Biserica reînnoiește, retrăiește mistic slujirea sacerdotală a Domnului nostru Iisus Hristos, care s-a împlinit în special în jerttfa Sa de pe Golgota. Perioada Triodului corespunde în mare măsură perioadei Postului Mare sau a Postului Sfintelor Paști, iar înainte de Paști, în săptămâna Sfintelor Pătimiri, urmând a reactualiza toate evenimentele legate de Cruce, de jertfă, de moartea, de îngroparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Perioada Triodului se încheie în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, când se săvârșește marea Priveghere Pascală, Liturghia Sfântului cel Mare unită cu Vecernia, când credincioșii sunt chemați să se împărtășească cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos.

Universul liturgic al Ortodoxiei
Universul liturgic al Ortodoxiei
Despre perioada Triodului
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/simeonpintea/" target="_self">Arhim. Simeon Pintea</a>

Arhim. Simeon Pintea

Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane și cadru didactul la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specialitatea „Liturgică”. Realizator al emisiunii „Universul liturgic al Ortodoxiei” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Ieșirea sufletului din trup

Ieșirea sufletului din trup

Taina morții și a vieții dincolo de mormânt l-au preocupat întotdeauna pe om. Sfântul Apostol Pavel ne descoperă faptul că este rânduit oamenilor ca odată să moară și apoi să fie judecata (Evrei 9, 27). Moartea este despărțirea sufletului de trup și este un fenomen...