Despre semnul Sfintei Cruci

de | sept. 21, 2020

Ne-am aflat, în ultimele două săptămâni, în orizontul de lumină, de har și de binecuvântare al praznicului Înălțării Sfintei Cruci, această mare și importantă sărbătoare de la începutul anului bisericesc.

Prin celebrările liturgice și mai ales prin bogata poezie imnografică, Biserica ne-a invitat să reflectăm asupra misterului Crucii.

Unul dintre cele mai repetate gesturi liturgice este semnul Sfintei Cruci. În Evul Mediu Timpuriu, pe lângă binecuvântarea cu degetul pe frunte apare și semnul mare al Sfintei Cruci, închinarea, însemnarea pe întregul corp, gest pe care îl folosim și noi astăzi.

Universul liturgic al Ortodoxiei
Universul liturgic al Ortodoxiei
Despre semnul Sfintei Cruci
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/simeonpintea/" target="_self">Arhim. Simeon Pintea</a>

Arhim. Simeon Pintea

Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane și cadru didactul la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specialitatea „Liturgică”. Realizator al emisiunii „Universul liturgic al Ortodoxiei” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Toma – raționalist sau un logician credincios | Duminica a 2-a după Paști

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos | Sfintele Paști

Ev. Ioan 20; 19-23 „Şi fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace vouă! Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa....