Duminica a treia după Rusalii, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | iul. 7, 2019

În Duminica a treia după Rusalii, 7 iulie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezența a mii de credincioși.

Din soborul slujitor au făcut parte preoți și diaconi ai Catedralei, de la Centrul Eparhial și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.

După citirea evangheliei duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „Grijă și îngrijorare”, subliniind faptul că „una e grija și alta-i îngrijorarea”.

„Când vorbim de grijă, ne gândim la faptul că: față de casa noastră, față de copiii noștri, față de societatea în care trăim, avem anumite responsabilități, nu putem fi indiferenți. Trebuie să ne îngrijim de munca, de traiul nostru, și nu spunem numai noi asta, o citim și în Sfânta Scriptură. De pildă, Sfântul Apostol Pavel, observând că în cetatea Tesalonicului, printre creștini, se instalase o indiferență față de muncă, față de viața lor de zi cu zi, creștinilor din Tesalonic, în a doua Epistolă, în capitolul 3, de la versetul 10 la 12, Sfântul Pavel le scrie așa: «şi când ne aflam la voi, v-am dat porunca aceasta: dacă cineva nu vrea să lucreze, acela nici să nu mănânce. Pentru că auzim că unii de la voi umblă fără rânduială, nelucrând nimic, ci iscodind. Dar unora ca aceştia le poruncim şi-i rugăm, în Domnul Iisus Hristos, ca să muncească în linişte şi să-şi mănânce pâinea lor.» Cu alte cuvinte: să se îngrijească de pâinea cea de toate zilele, să se îngrijească de casa lor, să de îngrijească de copiii lor, să se îngrijească de viața lor de zi cu zi.”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

 

În cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Marius-Mircea Crișan.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca – primul edificiu monumental, în stil românesc, construit după Marea Unire de la 1 decembrie 1918

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este unul dintre cele mai importante monumente de artă românească din Ardeal.

Construită în stil neobizantin, cu elemente româneşti, între anii 1923-1933, din iniţiativa şi sub supravegherea vrednicului de pomenire Episcopul Nicolae Ivan, acestei catedrale i s-a acordat, încă de la început, o importanţă naţională, ea fiind primul edificiu monumental, în stil românesc, construit după Marea Unire de la 1 decembrie 1918. La sfinţirea ei, în data de 5 noiembrie 1933, au fost de faţă Patriarhul Miron Cristea, Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, Principele Nicolae, Primul-ministru Alexandru Vaida-Voevod, membri ai guvernului şi mari demnitari ai Statului Român.

În prezent, în fața Catedralei Mitropolitane, se găsesc statuile a doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: a Episcopului Nicolae Ivan, ctitorul catedralei, și a Mitropolitului Bartolomeu Anania, fondatorul Mitropoliei Clujului.

Mai multe fotografii AICI 

În Duminica a treia după Rusalii, 7 iulie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 7 iulie 2019

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...