Duminica Floriilor, prăznuită la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | apr. 12, 2020

La Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor), 12 aprilie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în sobor de preoți și diaconi.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură. Ierarhul a vorbit despre slujire și smerenie, și a precizat că „Hristos vine astăzi, în cetatea noastră, ca să ne schimbe viața”.

„După cum adună cloșca puii sub aripi, Hristos a voit să-i adune pe cei din Ierusalim și-n felul acesta voiește să ne adune pe noi. Acum mântuirea este mai aproape. Când Hristos vine în mijlocul nostru, mântuirea este mai aproape. Și socotesc că aici este și mesajul acestei duminici. Lărgind aria geografică, Hristos vine astăzi în cetatea noastră, în cetatea Clujului, ca să ne schimbe viața. Acum Domnul este mai aproape, mântuirea este mai aproape. El vine în casa noastră, după cum a intrat în casa lui Lazăr, dar nu intră triumfal pentru că nu acesta este stilul lui Dumnezeu, ci intră sub chipul slujitorului. De aceea, toți cei care slujesc în aceste zile, îi slujesc pe cei bolnavi, aflați în nevoie, se întâlnesc în mod special, intim, cu Domnul Hristos, Slujitorul. Așa vom vedea peste câteva zile că El Însuși ni se prezintă, vine în viața celui care are nevoie, identificându-se cu cel sărac, cu cel flămând, cu cel bolnav, cu cel singur, dar vine mai ales identificându-se cu cel care slujește, pentru că acesta este chipul cel mai demn al lui Dumnezeu, chipul slujitorului, chipul smereniei. Smerenia este și metodologia lui Dumnezeu. De aici începe crucea lui Hristos, de aici începe Săptămâna Mare, crucea este semnul cel mai specific al lui Hristos, este catedra de unde vorbește Hristos. Și tocmai de aceea, El caută, tratează, dar și întărește și acompaniază pe cei care au nevoie de ajutor și, în cele din urmă, îmbrățișează. El este Cel care caută oaia cea rănită și o ia pe umeri și o duce în staul, dar cu o singură condiție, ca cineva să își dorească acest lucru.”

„ Astăzi este șansa noastră și de aceea zic că este și judecata noastră, a celor din Cluj și de ce nu, din toată țara. Este judecata noastră, dacă Îl primim sau nu-L primim pe Hristos în orașul nostru, în casa noastră și în inima noastră. Pentru că singurul om deplin, singura persoană, care nu ne dezamăgește niciodată este Domnul Hristos, este Dumnezeul nostru, despre care se spune că mai degrabă mama își va uita copilul său decât El să ne uite pe noi (cf. Isaia 49,15). Când vine Hristos în viața noastră, vine deodată cu bucuria. Chiar și în aceste momente de restriște, bucuria lui Hristos este prezentă. Numai că nu se mai trăiește exterior, ca de altă dată, ci se trăiește lăuntric, se întâmplă această mișcare dinspre exterior înspre interior.”, a conchis Episcopul-vicar Benedict.

 

În cadrul Liturghiei, ierarhul s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. Totodată, a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii pandemii.

La final, conform tradiției, Preasfinția Sa a sfințit ramurile de salcie, semnul biruinței.

„Aceste ramuri de salcie sunt semnul biruinței și sunt semn al anticipării Învierii.”, a spus PS Benedict.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită cu ușile închise, fără accesul credincioșilor, cu respectarea regulilor impuse de autorităţi, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului. Astfel, slujba a putut fi urmărită, în direct, pe pagina de facebook a Mitropoliei Clujului și a Radio Renașterea, precum și ascultată pe frecvențele Radio Renașterea: 91 MHz la Cluj, 99.1 MHz la Huedin și 102 MHz la Bistrița.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

La Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor), 12 aprilie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 12 aprilie 2020

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...