Duminica I din Postul Mare | Ortodoxia sau cerurile deschise în viața lumii

de | mart. 24, 2024

Ne aflăm în prima Duminică din Postul Mare, iar în această Duminică Biserica ne cheamă să prăznuim biruința Ortodoxiei, adică a dreptei-credințe, asupra iconoclasmului.

Iconoclasmul a fost o erezie devenită ideologie imperială care interzicea cultul icoanelor. După mai bine de 100 de ani de persecuții sângeroase din partea autorității imperiale, după martiriul multor mărturisitori ai dreptei-credințe, Sinodul al VII-lea Ecumenic întrunit la Niceea în anul 787 a formulat sensul teologic al imaginii liturgice și a restabilit cultul Sfintelor Icoane.

Cu timpul, această sărbătoare a primit o semnificație mult mai largă, Biserica prăznuind în cadrul ei biruința dreptei-credințe asupra tuturor ereziilor.

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/ioanbizau/" target="_self">Pr. Prof. Ioan Bizău</a>

Pr. Prof. Ioan Bizău

Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Realizator al emisiunilor „Cult și Cultură” și „Evanghelie și Liturghie” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P5

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P5

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00.   Focul apare ca element transformator la...

Călăuzirea duhovnicească în BOA

Călăuzirea duhovnicească în BOA

Despre călăuzirea duhovnicească în BOR - tema despre care vom vorbi în această emisiune. O temă care privește pe toți cei interesați de viața spirituală de mântuire . A cere călăuzirea cuiva este un act de smerenie dar și un gând bun cu privire la creditul pe care îl...