Emanoil Gojdu va fi pomenit duminică în bisericile din Arhiepiscopia Clujului

de | feb. 10, 2020

Duminică, 16 februarie 2020, marele filantrop Emanoil Gojdu va fi pomenit, după Sfânta Liturghie, în toate bisericile din Arhiepiscopia Vadului Feleacului și Clujului, la împlinirea a 150 de ani de la plecarea lui din această lume.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, a transmis o scrisoare pastorală tuturor protopopiatelor din Arhiepiscopie:


Anul acesta a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca anul comemorativ al filantropilor ortodocși, pentru a-i pomeni pe toți aceia care au simțit în adâncul ființei lor că doar binele pe care îl pot face și credința în Dumnezeu le pot da speranța mântuirii.  

Printre acești oameni, care au știut să facă binele în mod discret și fără niciun fel de câștig, ci doar din dorința de a-și ajuta semenii și de a schimba în bine soarta poporului român se numără și marele filantrop și mecenat ortodox Emanoil Gojdu (1802-1870). El a lăsat Bisericii Ortodoxe din Ardeal o imensă avere mobilă și imobilă, a cărei principală destinație este acordarea de burse tinerilor români ortodocși din Transilvania și Ungaria, distinși la învățătură și lipsiți de mijloace materiale suficiente. Este de ajuns să amintim faptul că între 1871 și 1918 au beneficiat de aceste burse nu mai puțin de 4.455 de tineri, printre care Octavian Goga, Siviu Dragomir, Ioan Lupaș, TraianVuia, Dumitru Stăniloae.

Având în vedere că în acest an, în ziua de 3/15 februarie 2020 se împlinesc 150 de ani de la plecarea lui Emanoil Gojdu în eternitate și ținând cont că o dorință din testamentul lui era să i se facă pomenirea în fiecare an, duminică, 16 februarie 2020, după încheierea Sfintei Liturghii, în toate bisericile din Arhiepiscopia noastră, preoții vor săvârși slujba parastasului pentru pomenirea marelui filantrop ortodox. Totodată preoții noștri vor spune și un cuvânt credincioșilor, în care vor prezenta pe scurt personalitatea și mai ales moștenirea lui Emanoil Gojdu.  

Pentru noi credincioșii din Transilvania este o datorie sfântă de a ne aminti de acest mare binefăcător și datorită faptului că astăzi, averea lăsată de el nu a putut fi restituită Fundației „Emanoil Gojdu”, pe care a înființat-o și pe care o administrează ierarhii din cele trei Mitropolii din Ardeal și Banat, în folosul tinerilor noștri ortodocși iubitori de învățătură. 

Dumnezeu să îi binecuvinteze memoria! 

Vă îmbrățișăm părintește și vă binecuvântăm,

 ANDREI

Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului

Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...