Episcopul Nicolae Ivan – Omul și Ierarhul

de | feb. 3, 2024

În fiecare an, la data de 3 februarie, ne amintim cu recunoștință și mulțumire de vrednicul de pomenire episcopul Nicolae Ivan, primul episcop al Vadului, Feleacului și Clujului, cel care, prin jertfă, credință, înțelepciune, curaj și determinare, în vremuri apăsătoare, a reînființat Episcopia Vadului, Feleacului și Clujului și a ctitorit Catedrala episcopală din Cluj, un simbol al identității noastre românești, al credinței creștin-ortodoxe și al apartenenței  noastre la aceste binecuvântate meleaguri transilvănene.

Împreună cu Paul Ersilian Roșca, Directorul Muzeului Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, istoric și teolog, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, am vorbit, într-un amplu interviu, în cadrul emisiunii „Universul ideilor”, despre moștenirea inestimabilă, atât materială, cât și spirituală, lăsată generațiilor următoare de episcopul vizionar Nicolae Ivan. Dincolo de toate înfăptuirile sale, rămase în istorie, mai puțin cunoscute sunt încercările, frământările și dramele pe care le-a trait în plan personal. Dar, oricât au fost acestea de dureroase, nu l-au făcut să își abandoneze lupta, crezul și misiunea sa de slujitor devotat al lui Dumnezeu, al Bisericii și al semenilor.

Întreaga viață a episcopului Nicolae Ivan precum și ctitoriile înfăptuite, dau mărturie și rămân peste vreme o dovadă vie că, prin credință neclintită și rugăciune smerită și fierbinte către Dumnezeu, imposibilul devine posibil, iar obstacolele cad și dispar unul câte unul. Lumina faptei învinge timpul și vremelnicia.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Episcopul Nicolae Ivan – Omul și Ierarhul
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Unversul ideilor
„Pe aripi de înger!” cu Mihaela Gligan

„Pe aripi de înger!” cu Mihaela Gligan

Literatura pentru copii ne poartă pe aripi de înger, afirmă scriitoarea Mihaela Gligan, autoarea romanului „Rănile orgoliului”, precum și a mai multor cărți de povești pentru cei mici. Literatura pentru copii aduce bucurie și îi fascinează, prin farmecul și bogăția...

Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca

Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca

„Dacă-ți iubești copilul, arat-o prin educația pe care i-o dai!”, spunea Sfântul Ioan Gară de Aur. Aceste cuvinte, mai actuale azi decât oricând, reprezintă motto-ul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, instituție de învățământ care, prin...