Episcopul Nicolae Ivan pe plaiuri sălăjene

de | aug. 12, 2021

Momentul astral de la 1 Decembrie 1918 aduce pentru toată suflarea românească o serie de schimbări majore, atât din punct de vedere economic, social, politic și bisericesc.

Ca urmare firească a reîntregirii teritoriale a fost și reorganizarea Bisericii Ortodoxe Române, reactivându-se sau înființându-se eparhii ortodoxe care să consolideze și să sporească nevoia de Biserică a românilor ortodocși. Printre noile eparhii apărute după 1918 se numără și cea de la Cluj, cu numele de „Episcopia ortodoxă română a Vadului, Feleacului și Clujului având reședința la Cluj”, și care a fost condusă din scaunul de ierarh de către Nicolae Ivan, ales la data de 28 septembrie 1921 și înscăunat în 6/21 Decembrie 1921 în biserica parohială din Cluj, numită Biserica din Deal.

La moment aniversar, când se împlinesc 100 de ani de la acest eveniment deosebit de important pentru românii ortodocși din această parte a țării, aducem în discuție, împreună cu pr. Claudiu Boia, doctorand în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, la catedra de Istorie Bisericească Universală, o parte mai puțin cunoscută a activității episcopului reîntemeietor al eparhiei clujene, Nicolae Ivan.

De data aceasta, vă invităm să ascultați un dialog cu privire la activitatea ecleziastică din cadrul Protopopiatului istoric Unguraș, actualmente parte integrantă a Episcopiei Sălajului.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Episcopul Nicolae Ivan pe plaiuri sălăjene
Episcopul Nicolae Ivan pe plaiuri sălăjene
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Despre muncă

Despre muncă

Munca este o realitate existențială a lumii în care trăim, fiindcă orice om ca să trăiască în această lume, are nevoie să muncească. Sfânta Scriptură este cât se poate de explicită când ne spune că în rai, Adam și Eva au fost puși pentru a păzi și a îngriji grădina...

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 1)

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 1)

Cuvintele din limba română simplu, simplitate, simpleță, simplicitate își au rădăcina în latinescul simplex. Simplitatea, însușirea de a fi simplu presupune o lipsă de formalitate, de complicații. Un om simplu  nu cunoaște artificialitatea, afectarea, prefăcătoria....

Despre muncă

Despre răutate

Astăzi, răutatea oamenilor se exprimă prin indiferența prietenilor atunci când ești lovit din plin de o problemă de orice factură. Răutatea este cea mai pură formă de slăbiciune, deși oamenii răi cred că prin aceasta devin importanți și puternici. Răutatea este o...