Episcopul-vicar ales Benedict: „Titulatura de Bistrițeanul mă onorează și sper să mă primească și bistrițenii ca pe unul de al lor”

de | feb. 21, 2020 | Actualitatea religioasă

Noul episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Părintele Benedict Vesa, va purta titulatura de „Bistrițeanul”. Hotărârea a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și nu a fost unica variantă luată în discuție. O altă titulatură posibilă a fost cea de „Năsăudeanul”, tot în legătură directă cu județul Bistrița-Năsăud.

Într-un interviu acordat postului de radio Renașterea, Părintele Arhim. Benedict Vesa, Episcopul-vicar ales al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a subliniat faptul că, în urma multor slujiri și vizite pe care le-a efectuat în județul Bistrița-Năsăud, i-a simțit pe oamenii de aici foarte atașați de Biserică:

Titulatura de „Bistrițeanul” mă onorează pentru că reprezintă celălalt județ al Eparhiei noastre, unde lucrurile se întâmplă foarte frumos și care se individualizează printr-un specific al său. Mi-e tare drag când, în bisericile mari din zona Bistriței și a Năsăudului, îi văd pe credincioși așezați foarte bine în matca ortodoxă și românească. Este adevărat, și provocările sunt mari în această zonă, dar, de fiecare dată i-am simțit pe oameni luminoși, optimiști și doritori de viață religioasă. Eu sunt acum clujean, dar prin această titulatură sunt deopotrivă și bistrițean și cu mare bucurie voi sluji și în județul Bistrița Năsăud. Sunt bucuros pentru această titulatură și sper să mă primească și bistrițenii ca pe unul de al lor.

În Biserica Ortodoxă Română, vicarul unei arhiepiscopii poartă numele de episcop-vicar, iar vicarul unei episcopii se numește arhiereu vicar. De regulă, la hirotonie episcopului vicar i se adaugă în titulatură și numele unui oraș sau regiuni din teritoriul eparhial al episcopiei unde va activa. Această menționare în titulatură este una onorifică.

Ultimele articole

Agenda ierarhilor în Duminica a 5-a după Paști

Agenda ierarhilor în Duminica a 5-a după Paști

În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), 22 mai 2022, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program: Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...