Frica de război

de | feb. 14, 2024

Privind în jur, e limpede că trăim vremuri încolțite de umbrele conflictelor armate. De aici și frica de război, pe care-l asociem cu moartea. De aceea, l-am invitat pe părintele prof. Radu Preda, să privim problema în față și ne întrebăm: sunt justificate aceste temeri?
În concret, cu un conflict atât de aproape de noi, chiar la graniță, războiul nu mai e doar o simplă referință îndepărtată, ci este o realitate, chiar și dacă luăm în calcul doar numărul mare al refugiaților, al convoaielor militare care străbat drumurile țării. Situație care, într-un an electoral ca acesta 2024, trebuie tratată cu mere înțelepciune și precauție.
O primă concluzie, extrem de interesantă este următoarea: „Dacă frica de moarte e legitimă și oarecum o bună lecție pentru a înțelege darul vieții, la fel, frica de război, e un argument pentru a aprecia la o valență reală frumusețea păcii.”
Oricum, așa cum din perspectiva teologică (spirituală), de experiența războiului nu scăpăm (adică de cel „nevăzut” – cu noi înșine, cu obișnuințele, cu păcatele, tendințele și ispitele noastre, tot așa nu scăpăm nici de cea a morții, pe care o experimentăm chiar cotidian, cum a și explicat părintele profesor Radu Preda.
Prin urmare, frica de război și de moarte sunt firești, marele câștig fiind șansa Învierii și cea a Păcii, niciodată pierdute.
Doxa

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Frica de război
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/ramocian/" target="_self">Ramona Mocian</a>

Ramona Mocian

Mediator, jurist, președinte al Corpului Profesional al Mediatorilor Cluj.

Emisiuni recente

Calea de la om la Dumnezeu | Duminica a 5-a după Paști

Calea de la om la Dumnezeu | Duminica a 5-a după Paști

Ev. Ioan 4, 5-42; Convorbirea lui Iisus cu femeia samarineancă „Deci a venit la o cetate a Samariei, numită Sihar, aproape de locul pe care Iacov l-a dat lui Iosif, fiul său; Şi era acolo fântâna lui Iacov. Iar Iisus, fiind ostenit de călătorie, S-a aşezat lângă...

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P5

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P5

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00.   Focul apare ca element transformator la...