Grigore Leșe: „Tata mi-o dat minte, mama mi-o dat glasul şi Dumnezău mi-o dat harul. Astea trii mă fac să-nving!”

de | mart. 1, 2021

Grigore Leșe se naşte în satul Stoiceni din Ţara Lăpuşului la 20 februarie 1954. Studiază fagotul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Obţine titlul de Doctor în Muzică cu calificativul Summa cum Laudae (2003). Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Predă cursul de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti. Realizează seria de televiziune La porţile ceriului  (TVR Cultural), pentru care primeşte în 2007 cel mai important premiu din presa românească – MARELE PREMIU al A.P.T.R. – precum si numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Realizează  emisiunile „Drumurile lui Leşe” la Radio România Actualităţi şi „Lumea şi muzica tradiţională” la Radio România Cultural.

„Fiecare ştie ce poate face pe lume. Dacă el simte că poate hori, să horească. Dacă ştie lucra cu lemnul şi vrea să fie tâmplar, să lucre! Că Dumnezău n-o lucrat mai mult pe unul ca pe celălalt, câţi suntem pe lumea asta. Trebuie să ai conştiinţă, şi dacă te-ai legat de-un lucru – cum zicea taică-meu -, du-l până în capăt, nu-l face de mântuială. Decât să faci un lucru de mântuială, mai bine nu-l mai face. Pentru că drumu-i lung şi împlinirea-i departe. Eu horesc de când mă știu, și o fac bine: Horile is stampărari/ la omu cu supărări.”

Grigore Leșe a fost invitat al emisiunii Arhiva de folclor, la Radio Renașterea în data de 16 februarie 2017.

Arhiva de folclor
Arhiva de folclor
Grigore Leșe: „Tata mi-o dat minte, mama mi-o dat glasul şi Dumnezău mi-o dat harul. Astea trii mă fac să-nving!”
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/mlese/" target="_self">Maria Leșe</a>

Maria Leșe

Intepretă de muzică populară, profesor, realizatoarea emisiunilor „Arhiva de folclor”, „Romanțe și cântece vechi” și „Din tezaurul folcloric românesc” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Duminica a III –a după Paști (A Mironosițelor) | Marcu 15, 43-47

Duminica a III –a după Paști (A Mironosițelor) | Marcu 15, 43-47

Duminica de astăzi, cunoscută drept a Mironosițelor sau a Miroforelor, poate fi considerată sărbătoarea femeii și feminității creștine. Virtuțile care reprezintă, prin excelență, femeile sunt: credincioșia, evlavia, delicatețea, discreția, pudoarea, buna-cuviință,...

Apostol Fapte 6, 1-7 – Alegerea celor șapte diaconi

Apostol Fapte 6, 1-7 – Alegerea celor șapte diaconi

Pericopa aceasta apostolică ne vorbește despre creșterea numărului credincioșilor din Biserica Ierusalimului, fapt ce duce la apariția unor nefericite conflicte între membrii ei. Văduvele creștine care proveneau dintre mediile păgâne, erau trecute cu vederea la...