Hramul Bisericii „Brâul Maicii Domnului” din localitatea clujeană Sub Coastă

de | sept. 2, 2023

Sâmbătă, 2 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Brâul Maicii Domnului” din localitatea clujeană Sub Coastă, cu prilejul hramului. Punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului este sărbătorită anual la data de 31 august.

De la ora 10:00, în interiorul bisericii parohiale, cu hramul „Brâul Maicii Domnului”, aflată în fază de construcție, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca – ieromonahul Paisie Borza, preotul paroh Raul Astaluș, preotul Cosmin Vele (Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul clujean Europa) – redactor și realizator de emisiuni la Radio Renașterea, precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia” din Cluj-Napoca.

În cadrul slujbei, PS Părinte Benedict le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre Maica Domnului ca protectoare a Bisericii, dar și a vieții noastre sociale.

La final, părintele paroh Raul Astaluș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar o Sfântă Scriptură și un Liturghier, ambele legate în piele. La rându-i, în semn de binecuvantare, Preasfinția Sa i-a dăruit mai multe panglici atinse de Brâul Maicii Domnului, odor aflat la Manastirea Vatopedu.

Scurt istoric

Parohia „Brâul Maicii Domnului” – Sub Coastă este afiliată Protopopiatului Cluj I și a fost înființată în luna ianuarie 2019. Este aflată în localitatea cu același nume, din comuna Apahida, județul Cluj, o localitate sub 100 de locuitori, dar aflată în plină dezvoltare, la o distanță de doar 3 km de Cluj-Napoca și la marginea drumului european E576 (DN17).

Piatra de temelie a noii biserici, cu hramul „Brâul Maicii Domnului”, singura din cadrul Arhiepiscopiei Clujului care poartă acest hram, a fost pusă în data de 30 martie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Trei ani mai tarziu, Mitropolitul Clujului, în ziua de prăznuire a Punerii în raclă a Brâului Maicii Domnului, miercuri, 31 august 2022, a sfințit cele două clopote care vor fi montate în turnul clopotniță al lăcașului de cult. În prezent, biserica parohială se află în fază de construcție.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...