Hramul Bisericii „Sf. Ier. Grigorie Teologul” din filia Muntele Săcelului – Moara de Pădure – Frăsinet

de | ian. 25, 2023

Biserica din filia Muntele Săcelului – Moara de Pădure – Frăsinet, județul Cluj, și-a sărbătorit hramul, miercuri, 25 ianuarie 2023, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Cu acest prilej, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Băișoara – protosinghelul Iacob Rus, preotul paroh Mihai Răzvan Bogdan (păstorul comunității din localitatea Săcel și cătunele Muntele Săcelului, Moara de Pădure și Frăsinet), secretarul Protopopiatului Gherla – preotul Horea Baciu și alți clerici invitați.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit pe tema „Cuvântul păstorului în vremuri de primejdie”. De asemenea, ierarhul a evidențiat biografia și pilda vieții Sfântului Ierarh Grigorie Teologul.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Lavrentie al Cernigovului” al Bisericii Studenților din Campusul Universitar Hașdeu, dirijat de Doina Costin. La chinonic, interpreta de muzică populară Oana Bozga-Pintea a susținut un microrecital de pricesne.

Scurt istoric

Construcția noii biserici din lemn a început în toamna anului 2015 și a venit ca o necesitate resimțită de credincioșii din cătunele Muntele Săcelului, Moara de Pădure și Frăsinet, toate trei fiind filie a Parohiei Săcel, din județul Cluj. Drumul pe care îl aveau de străbătut până la vechea biserică, din deal, era extrem de greu, mai cu seamă toamna târziu și iarna.

Biserica veche s-a clădit sus pe munte, acolo unde, în anii `80-`90 se găsea vechea vatră a comunității, ce număra aproximativ 250 de persoane. Cu timpul zona s-a depopulat, iar credincioșii rămași în cătune au fost nevoiți să străbată pe jos aproximativ 3 km de drum forestier, care, mai ales iarna, era impracticabil. Astfel, la dorința lor s-a reușit construirea unei noi biserici, fiind pusă sub ocrotirea Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului. Lăcașul de cult a fost ridicat din lemn de brad, pe talpă de stejar, în stil bizantin, având o suprafață de 90 mp.

În anul 2019, cu prilejul hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a binecuvântat lucrările efectuate la noul lăcaș de slujire și a oficiat prima Sfântă Liturghie.

În prezent, biserica se află la stadiul finisajelor interioare și exterioare, urmând ca la data de 12 noiembrie 2023 să fie sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, după cum a declarat părintele paroh Mihai Răzvan Bogdan, care este și realizator de emisiuni la Radio Renașterea.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA