Hramul Cimitirului Eparhial „Sfântul Lazăr” din Cluj-Napoca și binecuvântarea noii biserici

de | apr. 27, 2024

În Sâmbăta Sfântului și Dreptului Lazăr, 27 aprilie 2024, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a slujit la Cimitirul Eparhial „Sfântul Lazăr” din Cluj-Napoca, cu prilejul hramului și binecuvântării lucrărilor efectuate până în prezent la noua biserică a cimitirului.

De la ora 9:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat lucrările efectuate până în prezent la noua biserică din incinta cimitirului, cu hramul „Sfântul și Dreptul Lazăr”, care a fost ridicată în doar doi ani și este aproape finalizată, urmând să se realizeze pictura în tehnica frescă.

În continuare, ierarhul a oficiat prima Sfântă Liturghie în acest lăcaș de cult, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, directorul Radio Renașterea – arhidiaconul Dan Văscu, preotul Florin Ionuț Mărginean – administratorul Cimitirului Eparhial și preot slujitor al bisericii cimitirului, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a afirmat că „Învierea lui Lazăr ne încredințează pe noi de învierea cea de obște”.

„Învierea cea de obște o binevestește Sâmbăta lui Lazăr, arătându-ne nouă tuturor că va veni o vreme când, ca pe Lazăr, Domnul Hristos ne va învia și pe noi spre viața veșnică”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, surorile Maria și Andreea Pavelean au interpretat pricesne.

La finalul Liturghiei, conform tradiției din Sâmbăta lui Lazăr, ÎPS Părinte Andrei a oficiat slujba Parastasului de obște.

Preotul Florin Ionuț Mărginean, administratorul Cimitirului Eparhial, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în procesul de edificare a bisericii. În semn de prețuire și recunoștință, ierarhului i-a oferit o icoană cu Sfântul și Dreptul Lazăr.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe preotul Florin Ionuț Mărginean. De asemenea, ctitorul cimitirului eparhial și al bisericii, domnul Dorin George Bob, și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

 

Scurt istoric

Spațiul Cimitirului Eparhial din Cluj-Napoca a fost conceput urmând principiile de proiectare ale unui parc generos în vegetație care încurajează reculegerea și reconectarea atât cu natura, cât și cu cei dragi care nu mai sunt printre noi.

Cimitirul se întinde pe o suprafață de 22.500 mp, având 11 sectoare, cu o capacitate de peste 2500 de morminte, fiind situat în partea sud-vestică a municipiului Cluj-Napoca, pe strada Calea Turzii, nr. 154 A. Administratorul cimitirului este preotul Florin Ionuț Mărginean.

Până în prezent s-au amenajat 4 sectoare de morminte, s-a construit sediul administrativ, acesta fiind compus din două camere climatizate pentru priveghi, magazin bisericesc, birouri administrative, sală de organizare a parastaselor, conform tradiției Bisericii Ortodoxe. La data de 20 noiembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a pus piatra de temelie pentru noua biserică din incinta Cimitirului Eparhial și a binecuvântat lucrările efectuate la clădirea administrativă. Evenimentul s-a înscris în seria de manifestări dedicate anului 2021, declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.

În prezent, biserica cimitirului, cu hramul „Sfântul și Dreptul Lazăr”, este pregătită pentru a fi pictată în tehnica frescă.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA