Hramul Mănăstirii „Înălțarea Domnului” de la Muntele Rece

de | iun. 2, 2022

La Praznicul Înălțării Domnului, joi, 2 iunie 2022, zi în care sunt pomeniți și eroii neamului românesc (Ziua Eroilor), Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii „Înălțarea Domnului” de la Muntele Rece.

Cu prilejul hramului, de la ora 10:00, la Altarul de vară al așezământului monahal, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, starețul Mănăstirii Nușeni, arhimandritul Paisie Iloaie, starețul Mănăstirii Bichigiu, protosinghelul Irineu Paneș, starețul Mănăstirii Muntele Rece, protosinghelul Arsenie Gălățan, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le credincioșilor prezenți despre trei sensuri ale sărbătorii Înălțării Domnului.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

Parastas pentru Eroii Neamului

De la ora 12:00, în cimitirul eroilor din apropierea mănăstirii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat slujba Parastasului pentru cei 36 de eroi înmormântați acolo, precum și pentru toți eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

Apoi, Preasfinția Sa a rostit un scurt cuvânt despre importanța zilei și a cinstirii eroilor, iar prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, care a dat citire mesajului premierului României.

La evenimentul comemorativ, alături de credincioşii prezenți la hram, au participat veterani de război, cadre militare, autorități locale și județene, care, la finalul ceremoniei, au depus coroane şi jerbe de flori. De asemenea, elevii Școlii Gimnaziale din Măguri-Răcătău și Muntele Rece au făcut de gardă și au depus flori la mormântul fiecărui erou.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare formată din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și ai Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”.

Ca în fiecare an, cu câteva zile înainte de comemorarea Eroilor Neamului, militarii Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești, în colaborare cu elevii Școlii Gimnaziale Măguri-Răcătău, au desfășurat o activitate de întreținere, plantare de flori și îngrijire a cimitirului eroilor din Al Doilea Război Mondial, căzuți pe platoul unde în prezent se află mănăstirea.

„Activitatea reprezintă un gest prin care se onorează eroii României căzuţi pe aceste meleaguri, se promovează și se încurajează păstrarea cu dragoste a memoriei acestora. Apreciem implicarea elevilor participanți la activitate, le mulţumim lor, cadrelor didactice şi obştii mănăstirii pentru implicarea şi sprijinul acordat militarilor în desfăşurarea acestei activităţi”, a spus căpitanul Marius Liuțe, ofițer de informare și relații publice al Regimentului 50 Rachete Antiaeriene.

Istoricul Mănăstirii Muntele Rece

Mănăstirea de la Muntele Rece, cu hramul „Înălțarea Domnului”, județul Cluj, a fost înființată în anul 1995, fiind ridicată pe locul numit „La eroi”, la altitudinea de 940 metri, unde se găsește un cimitir al eroilor din Al Doilea Război Mondial. În urma luptelor purtate în zonă, în anul 1944, au căzut aproximativ 250 de ostași. În cimitirul din incinta mănăstirii au fost înmormântați 36 de eroi, dintre care 19 nu au fost identificaţi.

În ultimii ani, în cadrul aşezământului monahal au fost efectuate lucrări de reabilitare, a fost amenajat un nou paraclis, iar biserica a fost pictată.

În prezent, obștea monahală numără șapte viețuitori, stareț fiind protosinghelul Arsenie Gălățan.

Citește și Documentar | Mănăstirea și Cimitirul Eroilor de la Muntele Rece

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...