Hramul Parohiei „Sf. Ap. Petru și Pavel” din cartierul Mănăștur, Cluj-Napoca

de | iun. 29, 2021

La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, marți, 29 iunie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, i-a binecuvântat pe credincioșii Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cu prilejul hramului bisericii parohiale.

Ierarhul a fost întâmpinat în sunet de tulnic, specific zonei Munților Apuseni, de soborul de clerici, alături de două tulnicărese din comuna Beliș.

De la ora 10:00, în biserica parohială, cunoscută și sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi, în frunte cu protopopul de Cluj II, Alexandru Constantin Ciui, și protopopul de Gherla, Iulian Paul Isip.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți pe tema „Sfinții Apostoli, întărirea și știința Bisericii”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Armonia” din Constanța.

În după-amiaza zilei, pornind de la faptul că în satul românesc tradițional, după slujbă oamenii participau la hora satului, în curtea bisericii, de la ora 17:00, Corala bărbătească „Armonia” și Orchestra folclorică „Muzica Divertis” (Chișinău), precum și interpreta de muzică populară Sava Negrean Brudașcu au susținut un Concert extraordinar de folclor și muzică patriotică; iar de la ora 19:30, parohia a organizat un dineu caritabil în vederea strângerii de fonduri pentru continuarea lucrărilor de pictură.

Zilele hramului

Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel”, păstorită de preotul paroh Dan Cismaș, a organizat în ultima săptămână, cu ocazia hramului, o serie de manifestări cultural-educative și religioase. Au avut loc lansări de carte și seri duhovnicești, iar cei tineri au avut parte de activități recreative și educative, dar și de ateliere de meșteșuguri tradiționale, desfășurate în curtea bisericii și la demisol.

Duminică, 20 iunie, de Rusalii, PS Episcop Benedict Bistrițeanul a liturghisit și a sfințit racla care adăpostește părticele din moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii lăcașului de cult.

Joi, 24 iunie, de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, a fost adusă spre închinare racla cu mâna dreaptă a Sfântului Luca al Crimeii, de la Mănăstirea Sagmata din Grecia. Racla va rămâne în Cluj-Napoca până vineri, 02 iulie, în toate aceste zile biserica fiind deschisă între orele 07:00 -21:00.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, s-a zidit între anii 1990-2018, fiind închinată Eroilor Revoluției din decembrie 1989.

Piatra de temelie a fost pusă în data de 6 mai 1990, de către vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Justinian Chira, prin implicarea directă a preotului Vasile Raus.

Proiectul bisericii i se datorează arhitectului Radu Spânu, purtând marca arhitecturii Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, împrumutând, totodată, și unele detalii arhitecturale ale Catedralei „Sfântul Petru” din Roma.

Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 20 ianuarie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Biserica, de dimensiuni impresionante, se află în proces de pictare, în tehnica frescă, iar până în prezent a fost pictat Altarul. Lucrările sunt executate de o echipă de pictori coordonată de pictorul Stanislav Grecu.

Comunitatea parohială este păstorită de părintele paroh Dan Cismaș, împreună cu părinții coslujitori Vasile Bancoș, Nicolae Maja și Radu Onac, avându-l alături pe diaconul Adrian Hodoroga. De asemenea, în cadrul parohiei slujește și preotul pensionar Vasile Raus, ctitorul bisericii.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Daniel Vasilca

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA