Icoana Anului omagial 2024: Iisus Hristos Păstorul cel Bun, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre

de | ian. 3, 2024

Icoana reprezentativă a anului 2024, proclamat drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română, îl înfățișează pe Mântuitorul Iisus Hristos purtând pe umeri un miel.

Reprezentarea poartă inscripția „IC XC (Iisus Hristos) Păstorul cel Bun, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre” și este așezată spre cinstire în Catedrala Patriarhală.

Purtarea mielului pe umeri se referă în acest context la purtarea de grijă față a lui Dumnezeu față de cei aflați în suferință, fizică sau sufletească.

„Domnul Iisus Hristos este principalul nostru model pentru îngrijirea bolnavilor”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

„El dăruiește prelungirea vieții pământești prin lucrările Sale minunate, ca semne ale Împărăției cerurilor, ca: Samarinean milostiv, El a venit la omul aproape mort „și, văzându-l, i s-a făcut milă și, apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând pe ele untdelemn și vin” (Luca 10, 34), iar prin ascultare smerită până la moarte Se jertfește pe Sine pe Cruce, pentru a vindeca păcatul neascultării lui Adam şi pentru a birui moartea prin înviere (cf. Filipeni 2, 7)”, a explicat Preafericirea Sa în prima zi din 2024.

Icoana, prezentată de către Patriarhul României luni la proclamarea Anului omagial și comemorativ 2024, este o reprezentare veche, dar nu foarte frecvent întâlnită în prezent.

Reprezentarea Mântuitorului ca Păstorul cel Bun are bază scripturistică. Iisus Hristos a fost numit păstor bun de prorocul Isaia, dar și de regele David. Însuși, Mântuitorul spune despre Sine „Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale”, cf. Ioan 10:11.

Înfățișarea lui Hristos sub forma unui păstor cu mielul pe umeri, Hristos crioforul, asemănător cu Hermes crioforul, cu Apollon sau cu Orfeu la greco-romani, foarte răspândită în Biserica primară, a fost împrumutată din simbolismul pastoral al Vechiului și Noului Testament, îndeosebi din profeți și din Sfinții evangheliști, arată Pr. Prof. Ioan Rămureanu în lucrarea „Cinstirea sfintelor icoane în primele trei secole”.


Totodată, având în vedere că Mântuitorul Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, a lucrat adesea în mod minunat prin sfinți, în anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor vor fi comemorați toți sfinții tămăduitori fără de arginți.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Comunicate de presă
Evaluarea Națională la finalul clasei a IV-a, sesiunea mai 2024

Evaluarea Națională la finalul clasei a IV-a, sesiunea mai 2024

În perioada 21-23 mai 2024, la nivelul județului Cluj, 5.722 elevi din clasele a IV-a (4.135 elevi din mediul urban și 1.587 elevi din mediul rural) vor susține evaluările specifice, la finalul clasei a IV-a, desfășurate potrivit calendarului de administrare a...

Evaluarea Națională la finalul clasei a II-a, sesiunea mai 2024

Evaluarea Națională la finalul clasei a II-a, sesiunea mai 2024

În perioada 13-29 mai 2024, la nivelul județului Cluj, 6588 de elevi din clasele a II-a, dintre care 4699 de elevi din mediul urban și 1889 de elevi din mediul rural, vor susține evaluările specifice, la finalul clasei a II-a, desfășurate potrivit calendarului de...

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim pentru a celebra Anul Puccini în România. Cea mai nouă producție a Operei clujene va...