Românii de pretutindeni sunt invitați de ziua lor la București

de | apr. 5, 2024

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită românii din afara granițelor la București, pentru o serie de manifestări dedicate lor și desfășurate în perioada 24-26 mai 2024.

„Îi așteptăm acasă pe toți cei care își asumă cu mândrie identitatea românească și pot fi alături de noi, într-o incursiune în cultura și tradițiile care ne unesc”, transmite Secretarul de stat Gheorghe Cârciu într-un comunicat publicat pe pagina instituției.

Evenimentele organizate de DRP sunt prilejuite de Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită în fiecare an în ultima duminică din luna mai.

„Suntem cu sufletul lângă toți românii din afară! Le suntem recunoscători pentru că au continuat să creadă în România, o cinstesc și promovează zestrea noastră națională, contribuind la dezvoltarea unor comunități puternice și diverse acolo unde trăiesc și muncesc.”

Festivitățile vor debuta cu rugăciune la Catedrala Patriarhală și un cuvânt inaugural din partea Părintelui Patriarh Daniel. De asemenea, duminică, 26 mai 2024, românii vor participa la Liturghia oficiată la Catedrala Patriarhală.

Pentru a participa, cei interesați trebuie să facă parte din rândul românilor de pretutindeni, în conformitate cu Art.1, alin. 2 din Legea nr. 299/2007, cu completările și modificările ulterioare.

Cheltuielile privind cazarea, masa și accesul la activitățile din program vor fi asigurate de organizatori. Cheltuielile privind transportul din țara de reședință la București și retur vor fi suportate de participanți.

Cum participi

Cei interesați trebuie să parcurgă următorii pași:

  • Crearea unui cont în aplicația dedicată acestor evenimente și validarea acestuia prin intermediul adresei de e-mail;
  • Completarea cererii de participare până pe 6 mai 2024;
  • Validarea cererii de participare de către reprezentanții DRP și descărcarea invitației din contul personal.

Completarea formularului de înscriere, fără verificarea și validarea acestuia de către DRP, nu presupune participarea automată la evenimente. Aceasta se va face doar în baza invitației nominale, care oferă acces doar persoanei care s-a înscris.

Detaliile organizatorice, programul manifestărilor și ghidul de completare a formularului de înscriere se găsesc pe site-ul instituției.


Ziua Românilor de Pretutindeni se adresează atât comunităților istorice din jurul României, cât și românilor din diaspora.

Foto credit: Facebook / Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Comunicate de presă
Evaluarea Națională la finalul clasei a IV-a, sesiunea mai 2024

Evaluarea Națională la finalul clasei a IV-a, sesiunea mai 2024

În perioada 21-23 mai 2024, la nivelul județului Cluj, 5.722 elevi din clasele a IV-a (4.135 elevi din mediul urban și 1.587 elevi din mediul rural) vor susține evaluările specifice, la finalul clasei a IV-a, desfășurate potrivit calendarului de administrare a...

Evaluarea Națională la finalul clasei a II-a, sesiunea mai 2024

Evaluarea Națională la finalul clasei a II-a, sesiunea mai 2024

În perioada 13-29 mai 2024, la nivelul județului Cluj, 6588 de elevi din clasele a II-a, dintre care 4699 de elevi din mediul urban și 1889 de elevi din mediul rural, vor susține evaluările specifice, la finalul clasei a II-a, desfășurate potrivit calendarului de...

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim pentru a celebra Anul Puccini în România. Cea mai nouă producție a Operei clujene va...