Icoana Nașterii Domnului, semnificații și simboluri | Marcel Muntean

de | dec. 25, 2022

Icoana Nașterii Domnului, una dintre cele mai frumoase reprezentări ale artei sacre bizantine, este o compoziție iconografică deosebit de bogată și complexă, cu o simbolistică aparte. Ea este o sinteză amplă, alcătuită pe parcursul mai multor veacuri, între relatările despre Nașterea Mântuitorului din Sfintele Evanghelii, Sfânta Tradiție, erminia picturii bizantine și arta iconarilor, a celor care s-au aplecat asupra acestei teme fundamentale și care, pe rând, au mai adăugat câte un element, până la forma finală și definitivă a icoanei, cea pe care o cunoaștem noi, astăzi.

Icoana Nașterii Domnului are trei planuri distincte, aflate în deplină armonie și unitate: planul celest, cel tainic și cel pământesc, fiecare cu o desfășurare proprie, plină de simboluri și semnificații, regăsite și în poezia imnografică.

Invitat în studioul Radio Renașterea, în emisiunea „Universul ideilor,” Profesorul Marcel Muntean, de la secția de Artă sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a vorbit despre Icoana Nașterii Domnului și legătura strânsă dintre aceasta și Icoana Învierii Mântuitorului.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Icoana Nașterii Domnului, semnificații și simboluri | Marcel Muntean
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Unversul ideilor