În 12 februarie 2023 se împlinesc 10 ani de la mutarea la Domnul a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Serafim Man

de | feb. 12, 2023 | Aniversări și comemorări

Arhimandritul Serafim (Ştefan) Man s-a născut la 27 noiembrie 1935, în satul Boiereni, de lângă Rohia. La vârsta de 17 ani, la 23 noiembrie 1952, a intrat în obştea Mănăstirii Rohia, fiind primit de către stareţul Justinian Chira, Arhiepiscop al Maramureşului şi Sătmarului. După un noviciat de trei ani, la 20 iulie 1955, a fost tuns în monahism, primind numele Serafim. În martie 1957, a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah, slujind la mănăstire până în anul 1959. Din anul 1959, după Decretul 410, până în 1971, a slujit ca preot în parohiile Cupşeni, Băiuş şi Costeni. În 1971 a revenit la mănăstirea de metanie, iar în anul 1973 a fost numit stareţ al Mănăstirii Rohia. A condus mănăstirea până în 1984, când din motive de sănătate, un cancer la gât, s-a retras. Părintele Serafim Man a fost cel care, în anul 1980, l-a primit pe Nicolae Steinhardt în obştea mănăstirii şi l-a călugărit.
Părintele Serafim a absolvit Seminarul Teologic din Cluj-Napoca şi a fost licenţiat al Institutului Teologic Universitar din Sibiu, promoţia 1979. În 6 decembrie 1973, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, a fost hirotesit protosinghel, iar la 15 august 1982, de hramul mănăstirii, a fost ridicat la rangul de arhimandrit. La 27 decembrie 2012, de sărbătoarea Sfântului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, Preasfinţitul Părinte Iustin i-a conferit, în semn de preţuire şi respect, „Crucea voievodală maramureşeană“.
De sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ştefan, numele sfântului pe care l-a primit la botez, a fost ultima dată când a slujit Sfânta Liturghie, fiind împărtăşit de către Preasfinţitul Părinte Iustin, cel care i-a fost ucenic.
În noiembrie 2010, la împlinirea vârstei de 75 de ani, a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Târgu Lăpuş.
A iubit biserica, rugăciunea şi Sfânta Liturghie. După ce a fost hirotonit, a slujit timp de trei ani neîntrerupt. Slujirea Sfintei Liturghii şi a Sfântului Maslu reprezenta iubirea şi bucuria cea mai mare a sa. A fost duhovnicul monahilor şi monahiilor de la mănăstirile Rohia, Rohiţa, Lăpuşul Românesc, Căşiel, Habra, Breaza, al sutelor de preoţi şi al credincioşilor din toată ţara, dar mai ales al Înaltpreasfințitului Justinian, care s-a mărturisit la Preacuvioşia Sa. Arhimandritul Serafim Man s-a preocupat mereu de îmbunătăţirea stării patrimoniale şi materiale a mănăstirii, dar a avut şi intense preocupări publicistice, tipărind opt cărţi de folos duhovnicesc.
Părintele Serafim a trecut la Domnul la 12 februarie 2013, la ora 3:10 fiind înmormântat în cimitirul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia.
De asemenea, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în anul 2020, la împlinirea a 85 de ani de la nașterea Preacuviosului Părinte Arhimandrit Serafim Man, Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia l-a omagiat cu recunoștință prin apariția unui volum dedicat vieții părintelui. Volumul s-a intitulat „Arhimandritul Serafim Man – duhovnicul harnic și smerit de la Rohia” iar ediția este îngrijită de Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și starețul Mănăstirii Rohia și apărut la Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.
Cu acest prilej, duminică, 12 februarie 2023, după Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul împreună cu soborul părinților slujitori vor oficia Slujba Parastasului la mormântul preacuviosului părinte arhimandrit Serafim Man, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la mutarea la Domnul.
Veșnică să-i fie pomenirea şi Bunul Dumnezeu să-l odihnească împreună cu drepţii şi cuvioşii întru Împărăția Sa!
Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

Ultimele articole

Sărbători internaționale, 21 martie

Sărbători internaționale, 21 martie

Cinci sărbători internaționale sau mondiale marchează data de 21 martie. Acestea aduc în atenție: asistența socială, sindromul Down, poezia, pădurile și eliminarea discriminării rasiale. Ziua mondială a asistenței sociale Ziua mondială a asistenței sociale este...

Mitropolitul Bartolomeu Anania: 102 ani de la naștere

Mitropolitul Bartolomeu Anania: 102 ani de la naștere

S-au împlinit sâmbătă 102 ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania, mărturisitor al ortodoxiei în închisorile comuniste, teolog, prozator, poet și dramaturg. Mitropolitul Bartolomeu Anania (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921 în Glâvile,...

Brâncuși: 66 de ani de la trecerea în veșnicie

Brâncuși: 66 de ani de la trecerea în veșnicie

Pe 16 martie 2023 se împlinesc 66 de ani de la trecerea în veșnicie a sculptorului Constantin Brâncuși. Părintele artei moderne, după cum l-a numit Patriarhul Daniel, Constantin Brâncuşi s-a născut la data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj....

8 martie: Ziua internațională a femeii

8 martie: Ziua internațională a femeii

Pe 8 martie, în toată lumea se serbează Ziua internațională a femeii. Istoria celebrării acestei zile a debutat la începutul secolului 20 în America de Nord și Europa. Prima zi națională a femeii a fost serbată în Statele Unite ale Americii pe 28 februarie 1909 în...