In memoriam: Personalități din lumea ortodoxă care au trecut la Domnul în 2023

de | dec. 30, 2023

In memoriam: să ne reamintim de cei care în decursul anului 2023 au trecut la Domnul: ierarhi, clerici și oameni de cultură.

Mitropolitul Ioan de Pergam

De Praznicul Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan Zizoulas, Mitropolit de Pergam în cadrul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, trecea la Domnul.

În mesajul de condoleanțe, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel îl definea ca „un vechi prieten al Bisericii noastre și al nostru personal, un promotor neobosit al unității și comuniunii interortodoxe și al valorilor Ortodoxiei în dialogul intercreştin”.

Preotul Emanuel-Florin Ganciu

În data de 4 ianuarie, trecea la viața veșnică pr. Emanuel-Florin Ganciu, preot de caritate la Centrul de Îngrijire și Asistență Nr.1 „Sfântul Vasile” din București.

„S-a remarcat prin activitatea sacerdotală și misionară, administrativă și gospodărească, fiind un model de activitate jertfelnică pentru preoții mai tineri”, transmitea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în mesajul de condoleanțe.

Pictorul bisericesc Marian Pietriș

Pictorul bisericesc Marian Pietriș, implicat în procesul de pictare în mozaic a Catedralei Naționale, s-a mutat la cele veșnice în ziua de 20 ianuarie.

De-a lungul timpului s-a specializat în pictură, tehnica frescă, pe numeroase șantiere de pictură bisericească ale pictorilor Mihai Fordea, Marcel Codrescu şi Daniel Codrescu.

Preotul Benone Dincă

La 25 iunie, Preotul Benone Dincă de la Biserica „Înălțarea Domnului – Domnița Bălașa”, Paraclis patriarhal, din Capitală trecea la Domnul.

A fost un bun cântăreț bisericesc, ucenic al marelui compozitor Nicolae Lungu, fiind și membru fondator al Coralei Te Deum Laudamus, în care a activat între anii 1990-2006.

Preotul Tănăsache Costea

În urma unui tragic accident rutier, Preotul Tănăsache Costea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și parohul comunității „Sfântul Ilie – Grant” din București trecea la viața veșnică.

Clericul s-a remarcat „prin lucrarea sa neobosită de creștere a tinerilor în Biserică, atât prin sfătuirea duhovnicească la Taina Spovedaniei, cât și prin activitatea sa la catedră”, scria Patriarhul României.

Acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici

La onorabila vârstă de 100 de ani, Acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici trecea la cele veșnice. În 2022, primise de la Patriarhul Daniel cea mai înaltă distincție din Biserica Ortodoxă Română, Ordinul „Crucea Patriarhală” pentru mireni, iar în 2023, la împlinirea vârstei de 100 de ani primise Ordinul Patriarhal „Sfântul Ioan Gură de Aur”.

Dr. Momcilo Luburici

În data de 15 noiembrie, se muta la Domnul dr. Momcilo Luburici, președintele și fondatorul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”.

Dascăl de vocație, așa îl descria Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pe Momcilo Luburici, care  „a desfășurat o remarcabilă carieră didactică universitară, transmițând, fără doar și poate, numeroaselor generații de tineri valorile pe care le-a slujit o viață întreagă cu multă competență și devotament”.

Preotul Neculai Mihalea

Preotul Neculai Mihalea, fost ctitor și director al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Casian” din orașul Tulcea, s-a mutat la cele veșnice în data de 22 noiembrie, la vârsta de 80 de ani.

Pentru activitatea misionară și educativă, în anul 1997 primea de la vrednicul de pomenire patriarh Teoctist Arăpașu ordinul „Crucea patriarhală” pentru clerici, cea mai înaltă distincție din Patriarhia Română.

Preotul Profesor Daniel Buda

Preotul Profesor Daniel Buda, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, a trecut la viața veșnică în data de 26 decembrie, la vârsta de numai 46 de ani. Cleric, părinte și cercetător emerit, pr. Daniel Buda era specializat în Istoria Bisericii, obținându-și titlul de doctor la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu.

Preotul Daniel Buda a fost unul dintre reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române la Consiliul Mondial al Bisericilor de la Geneva, ocupând timp de 10 ani un post în departamentul de relații externe al organizației.

Colaj foto: Basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată anual Ziua limbii engleze la Naţiunile Unite, urmare a unei iniţiative din 2010 a Departamentului de Informare Publică a ONU care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecăreia dintre cele şase limbi...

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, aniversează miercuri 30 ani de la hirotonia în Arhiereu. PS Iustin s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel...

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie. Aceasta a fost instituită în 2012 la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic. Data de celebrare a fost aleasă în memoria lui...