Înstrăinarea fetei prin căsătorie

de | mai 8, 2015

„Arde-ai, lume, din tri părți,
Din tri părți cu lemne verzi
Și de-o parte cu uscate
Că n-avui noroc, nici parte
Numai de străinătate”.

 

Mai demult, la sate, părinții erau cei care decideau cu cine se va mărita fata și așadar cine le vor fi viitorii cuscrii. De multe ori se ținea cont de neam și de avuție, cât de gazdă e fecioru’ și dacă e dintre oameni cumsecade. Dragostea nu era considerată a fi cea mai importantă în relația dintre doi tineri sau elementul fundamental pentru întemeierea unei familii.
Aceasta reiese și din relatările rapsodului popular Teodora Purja din satul bistrițean Agrieș, care mărturisește că la jocul la șură, mamele erau tot timpul prezente și foarte atente cu cine joacă și vorbește fata. Dacă ședea cu cine nu trebuia, acasă era aspru mustrată!

În majoritatea satelor din Transilvania întâlnim cântece în care fata o atenționează pe mamă să țină cont și de dorințele ei, anume să nu o mărite departe de sat și după om urât.
Vă propun să aflăm mai multe despre cântecele de înstrăinare, în special despre cele izvorâte din înstrăinarea fetei prin căsătorie.

 

 

 

Amintiri din vatra satului
Amintiri din vatra satului
Înstrăinarea fetei prin căsătorie
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/grigore-samboan/" target="_self">Grigore Sâmboan</a>

Grigore Sâmboan

absolvent al studiilor de Teologie și Jurnalism redactor radio Renașterea

Emisiuni recente

Evanghelia lui Hristos – Cuvântul Vieții

Evanghelia lui Hristos – Cuvântul Vieții

Viața Mântuitorului Iisus Hristos ne este împărtășită de Biserică, iar învățătura Lui și crâmpeie din parcursul Său pământesc ne sunt cunoscute din Evanghelie. Citindu-se Evanghelia în biserică, într-un fel ne împărtășim de Hristos, în calitate de Cuvânt al lui...

Icoana

Icoana

Pentru această reîntâlnire a noastră, vă propun să ne reamintim o temă din Teologia și Arta Icoanei. Mai bine zis, aș dori să învățăm împreună despre ceea ce înseamnă funcția sau vocația sacramentală a artei liturgice în general și, în special, cea a icoanei. Când...