Întâlnirea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Bistrița, 29-30 iulie 2017

de | iul. 2, 2017

Pentru a da expresie grijii părintești și preocupărilor misionar-pastorale pentru viitorul și educația tinerilor, Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului va organiza în zilele de 29 și 30 iulie 2017, la Bistriţa, Întâlnirea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. La această întâlnire orașul Bistrița va fi animat de peste 1000 de tineri din întreaga Mitropolie a Clujului, Maramureșului și Sălajului, care vor participa la programe duhovnicești, educative, cultural și artistice organizate special pentru ei.

Întâlnirea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Bistrița, 29-30 iulie 2017Evenimentul este o premieră pentru orașul nostru, care are șansa de a-și confirma tinerețea și deschiderea spre viitor și spre tineri, iar scopul principal al Întâlnirii este acela de a-i aduna pe tinerii din cele 5 județe ale Mitropoliei noastre împreună într-o atmosferă de prietenie, bună cuviință, respect și încredere în viitorul care le aparține. Parteneri în organizarea acestui eveniment ne sunt Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Primăria Municipiului Bistriţa.

Programul Întâlnirii este unul diversificat, fiind abordate teme de interes pentru participanți. Astfel, după deschiderea oficială a evenimentului, va avea loc conferința susținută de către Părintele Constantin Necula, intitulată Demnitatea Tinereții în Hristos. În această secțiune, tinerii vor putea intra în dialog cu invitatul nostru, care le va oferi sfaturi practice în vederea păstrării și promovării credinței cu demnitate, în cadrul comunității din care facem parte. Sesiunea de lucru din 29 iulie, care va avea loc în școlile special pregătite pentru workshopuri, va fi structurată pe durata a 90 de minute, și vor lua parte cei 1000 de tineri împărtiți în 50 de grupuri, a câte 20 persoane pe grup, coordonați de către un preot sau profesor.

Tematica sesiunii de lucru înglobează teme de interes curent pentru tineri, precum: Familia creștină și provocările cu care se confruntă aceasta în societatea contemporană- Cum văd tinerii familia creștină? Socializarea între tineri prin activități derulate în cadrul Bisericii. -Propuneri de activități care să se desfășoare în grupurile parohiale și asociațiile de tineret. Dependența de imagine, calculator, televizor, telefon, tablet- Cum putem utiliza social media ca instrument de cooperare și nu ca dependență? 

Pe lângă activitățile specifie reuniunii, una dintre prioritățile organizatorilor reprezintă vizitarea obiectivelor principale din Municipiul Bistrița. Astfel, tinerii prezenți timp de 2 zile la Bistrița, vor avea posibilitatea să viziteze Bisericile Ortodoxe, Complexul Muzeal, Sinagoga, Biblioteca Județeană, Biserica Evanghelică, Centrul Cultural Dacia, Complexul Sugălete sau Parcul Municipal.

Procesiunea Bucuriei, care va avea loc sâmbătă seara, este concepută ca o sărbătoare a comuniunii în Hristos și va reuni și alți participanți fie dintre bistrițenii care doresc să se alăture bucuriei noastre, fie copii și tineri din diverse părți ale județului, îmbrăcați în costume populare. Pe parcursul procesiunii se vor cânta pricesne și se vor intona cântece patriotice, iar în încheiere vom aduce mulțumire lui Dumnezeu prin rugăciunile de seară în fața Panteonului Bistriței și vom asculta meditația serii, rostită de către un invitat special.

Postura de apărători ai credinței ortodoxe implică totodată apartenența la valorile și tradițiile românești, iubirea de port popular și de cântec tradițional din zona de proveniență. Astfel, finalul acestei zile pline va fi marcat prin participarea tinerilor la Festivalul Internațional de Folclor „Nunta Zamfirei”, în prezența a peste 10 ansambluri de muzică tradițională din toată lumea.

În cea de-a doua zi a Întâlnirii Tinerilor, bucuria de a fi împreună va fi desăvârșită prin participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de către Inaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit ANDREI, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Festivitatea de încheiere a evenimentului, programată în după-amiaza zilei de duminică, va consta într-un spectacol muzical, realizat de către Ducu Bertzi & Friends, Florin Săsărman, Grupul Valeria Peter Predescu, Trupa Big City și alți invitați din celelalte episcopii.

Dincolo de rezultatele concrete intenționate prin prisma acestei Întâlniri, beneficiile tinerilor participanți sunt de a dobândi un simţ dezvoltat al apartenenţei, sentimentul de conlucrare şi unitate în diversitate.

 

În numele comitetului de organizare,

Pr. Tudor Mudure

Inspector de tineret

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...

Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024

Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024

Asociația pentru Valori în Educație (AVE) anunță deschiderea înscrierilor pentru Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024, eveniment prin care pune în prim-plan realizările directorilor din liceele, școlile și grădinițele publice din România. Înscrierile se pot...