INTERVIU | „Așteptăm pelerinii la hramul Mănăstirii Nicula. Aici, Maica Domnului ne ocrotește pe toți”

de | aug. 13, 2020

FOTO: DARIUS ECHIM

În ajunul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, 14 august 2020, Icoana Făcătoare de Minuni de la Nicula va fi scoasă din biserică și așezată pe scena amenajată în curtea mănăstirii. Ca în fiecare an, va fi străjuită de tineri îmbrăcați în costume populare, a precizat eclesiarhul Mănăstirii Nicula, protosinghelul Calinic Stupinean, întru-n interviu acordat postului nostrum de radio. De asemenea, părintele a precizat că mănăstirea își așteaptă pelerinii în condiții de siguranță, arătând că „ aici, la mănăstire, Maica Domnului ne ocrotește pe toți”.

Părinte eclesiarh, Mănăstirea Nicula s-a pregătit pentru a-i primi și anul acesta așa cum se cuvine pe pelerini, și în special a luat anumite măsuri de siguranță. Ce trebuie să știe cei care urcă dealul mănăstirii?

Cei care vin la mănăstire, aici, în Grădina Maicii Domnului, au câteva lucruri pe care trebuie să le împlinească. În primul rând trebuie să poarte masca după rânduielile pe care autoritățile ni le impun, pentru regulile acestei perioade de pandemie, să respecte pe cât posibil distanțarea și să aibă grijă ca să fie liniște, înțelegere și să asculte de cei care sunt puși ca rânduiala să fie împlinită așa cum se cuvine. Acestea sunt regulile care ni se impun și trebuie să ascultăm și să le împlinim. Sigur, Maica Domnului ne ocrotește pe toți, dar, așa cum spune Evanghelia, trebuie să le împlinim și pe cele ale Mariei și pe ale Martei.

Ne aflăm cu câteva zile înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, hramul mănăstirii Nicula. În această perioadă, zilnic, se săvârșeste Sfânta Liturghie arhierească.

Da, așa este, în fiecare zi este câte un episcop care săvârșește Sfânta Liturghie în mănăstirea noastră. A fost Preasfințitul Episcop Macarie, astăzi a fost Preasfințitul Petroniu, mâine va fi Preasfințitul Benedict Bistrițeanul, iar în ziua hramului, începând de seara de la vecernie și la Prohodul Maicii Domnului de noaptea, va fi Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, totul pentru ca pelerinii să se poată reculege în liniște și-n siguranță.

Un moment important pentru pelerini este scoaterea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului pe scena de lângă biserica veche și înconjurarea bisericii. Cum va fi în acest an?

Se va proceda la fel ca în fiecare an, nu se schimbă nimic. La Prohod va fi scoasă icoana pe scenă. Apoi va fi dusă din nou în biserică, dar nu înainte de a se înconjura biserica nouă a Mănăstirii Nicula.

INTERVIU | „Așteptăm pelerinii la hramul Mănăstirii Nicula. Aici, Maica Domnului ne ocrotește pe toți”

Vezi mai multe detalii și programul slujbelor religioase AICI

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA