ÎPS Andrei: „Crucea este singurul stindard care ar ajuta Europa să recupereze ceea ce a pierdut”

de | sept. 18, 2016

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Mitropolitul Clujului a sfințit biserica filiei Ghiolț, a parohiei Țaga din protopopiatul Gherla.

Un sobor de peste 30 preoți a slujit alături de Înaltpreasfinția Sa la târnosirea locașului de cult, iar apoi la Sfânta Liturghie care a avut loc pe Altarul de vară din curtea bisericii.

 „Așa cum ați putut urmări frățiile voastre, acest ritual este unul foarte frumos și profund. Pe dinafară, pe dinăuntru, biserica a fost stropită cu Apă Sfințită unsă cu Sfântul și Marele Mir, iar în Masa Altarului s-au așezat moaște de mucenici de la Mănăstirea „Sfântul Teodosie” de lângă Ierusalim. Toate sunt pline de Har și de binecuvântare. Efortul părintelui Gheorghe Abrudan și al dumneavoastră s-a finalizat astăzi, Tatăl cel Ceresc v-a primit jertfa, iar noi cei ce suntem invitați la sărbătoarea dumneavoastră, vă felicităm din tot sufletul”, le-a spus Înaltpreasfințitul Andrei credincioșilor, la finalul slujbei de târnosire a noii biserici.

„Crucea este singurul stindard care ar ajuta Europa să recupereze ceea ce a pierdut”

Numeroșilor credincioși prezenți la marea sărbătoare, Înaltpreasfințitul Andrei le-a vorbit despre importanța Crucii în viața creștinului. În aceste vremuri tulburi pentru Europa, potrivit ierarhului, Crucea este singurul stindard care ar ajuta continentul să recupereze ceea ce a pierdut: „Prin Cruce vine mântuire la toată lumea. Întreaga lume e salvată prin jertfa Crucii Domnului Iisus Hristos. Pentru întreaga lume, Crucea este semnul mântuitor, dar în mod special pentru Europa care a intrat în derivă. Crucea este steagul sub care dacă se alinează, recuperează ceea ce a pierdut”.

„Să nu ne fie rușine cu Sfânta Cruce!”

Tot în cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Andrei i-a sfătuit pe credincioși să nu le fie rușine cu Sfânta Cruce, dând exemple de oameni care au murit pentru recunoașterea și propovăduirea Crucii. În opoziție cu aceste exemple, ierarhul a observat că în zilele noastre, oamenii chiar se feresc până și de acel mic gest de a purta cruciulițele la gât: „Pe bună dreptate ziceau strămoșii noștri, sub Cruce ne strângem, cu Crucea ne-nchinăm, Hristos ne conduce, oricând Îl urmăm.Să fim siguri, așa cum și cântăm la Taina Maslului că armă asupra diavolului Dumnezeu ne-a dat nouă Crucea. Ideea cuvântului meu a fost aceasta, să nu ne fie rușine cu Sfânta Cruce”.

La finalul Sfintei Liturgii, părintele paroh Gheorghe Abrudan a vorbit despre istoricul lucrărilor la noua biserică și a mulțumit tuturor celor implicați în realizarea edificiului. Acestuia, Înaltpreasfințitul Andrei i-a acordat Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție pentru clerici din Mitropolia Clujului. Și altor ctitori, ierarhul le-a oferit ordinele „Sfântul Pahomie de la Gledin” și „SfințiiMartiri Năsăudeni” dar și diplome de aleasă cinstire în semn de apreciere a efortului depus în ridicarea și împodobirea locașului de cult.

Construcția Bisericii cu hramul „Sfântul Mucenic Gheorghe” din filia Ghiolț a parohiei Țaga a început în anul 2005 și s-a realizat, potrivit părintelui paroh Gheorghe Abrudan, cu sprijinul tuturor credincioșilor din localitate.
DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...