La Huși va avea loc comemorarea arhimandritului Mina Dobzeu, la 5 ani de la trecerea în veșnicie

de | iun. 7, 2023

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, va oficia miercuri dimineață slujba Parastasului, pentru părintele arhimandrit Mina Dobzeu, la Catedrala Episcopală din Huși.

Părintele Mina Dobzeu a trecut la Domnul, joi, 7 iunie 2018, în chilia sa din cadrul Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși, slujba înmormântării fiind oficiată sâmbătă, 9 iunie.

Părintele, originar din Basarabia, a fost arestat timp de 11 luni, în perioada 1948-1949, pentru proteste împotriva scoaterii învățământului religios din școală.

În 1959, a fost exmatriculat din anul al II-lea de studii (Facultatea de Teologie din București), scos din monahism și condamnat din nou la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desființarea mănăstirilor și reducerea personalului monahal.

A fost închis la Galați, Jilava, Gherla și în colonia de muncă din Delta Dunării.

În închisorile comuniste, părintele a continuat să răspândească învățătura de credință ortodoxă, fără să se gândească la riscuri, învățându-și colegii de celulă rugăciuni.

Aflat la închisoarea Jilava, în 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a botezat în credința ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt, cunoscut ulterior ca monahul Nicolae Delarohia, autorul celebrului „Jurnal al fericirii”.

„Rugăciunea inimii” se adresează tuturor oamenilor pentru că fiecare va fi răsplătit după măsura lui.

Într-un dialog cu Ieromonahul Cleopa Paraschiv, Arhimandritul Mina recomanda ca „Rugăciunea inimii” să fie săvârșită zilnic, de fiecare în parte.

„Recomand să se facă acest exercițiu al «Rugăciunii lui Iisus» timp de 15 minute zilnic, într-o cameră, în singurătate, stând în genunchi, nu cu fața la pământ, cu mâinile adunate la piept. Astfel, spunem această rugăciune concentrându-ne la cuvintele ei și ne coborâm cu mintea în inimă. Mintea trebuie să zică cu înțelegere, inima cu afecțiune, iar voința, însușirea sufletului, să pună de acord rațiunea cu afecțiunea. Astfel se realizează calitatea rugăciunii în ființa noastră, în care împlinim și asemănarea cu Dumnezeu”.

Părintele Arhimandrit Mina Dobzeu s-a născut în data de 05 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lăpuşna, pe teritoriul actual al Republicii Moldova.

Foto credit: Doxologia

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Comunicate de presă
Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim pentru a celebra Anul Puccini în România. Cea mai nouă producție a Operei clujene va...

Românii de pretutindeni sunt invitați de ziua lor la București

Românii de pretutindeni sunt invitați de ziua lor la București

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită românii din afara granițelor la București, pentru o serie de manifestări dedicate lor și desfășurate în perioada 24-26 mai 2024. „Îi așteptăm acasă pe toți cei care își asumă cu mândrie identitatea românească...