Lansarea cărții „Crăciunul și Paștile aduc bucuriile”, cu prilejul aniversării a 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Mitropolitului Andrei

de | feb. 24, 2020 | Actualitatea religioasă

În cadrul „Serilor culturale” ale Muzeului Mitropoliei Clujului, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat luni, 24 februarie 2020, un eveniment cultural dedicat aniversării a 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Evenimentul a avut loc de la ora 18:30, la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Piața Avram Iancu, în prezența a șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a numeroși clujeni, tineri, teologi, profesori și oameni de cultură.

Alături de Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, au fost prezenți următorii ierarhi:

  • Înaltpreasfințitul Părinte TIMOTEI, Arhiepiscopul Aradului,
  • Preasfințitul Părinte ANDREI, Episcopul Covasnei și Harghitei,
  • Preasfințitul Părinte PETRONIU, Episcopul Sălajului,
  • Preasfințitul Părinte MACARIE, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,
  • Preasfințitul Părinte BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și
  • Preasfințitul Părinte TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

În cadrul serii a fost prezentat și lansat volumul „Crăciunul și Paștile aduc bucuriile”, apărut la Editura Renașterea, care conține pastoralele Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, adresate credincioșilor în cei 30 de ani de arhierie.

„Bucuriile sfinte, legate de viața spirituală, sunt declanșate pe pământ, dar ele trec cu noi și în eternitate. Asemenea bucurii am încercat să le facem credincioșilor prin pastoralele noastre de Crăciun și Paști.”, mărturisește Mitropolitul Andrei în prefața cărții.

Cartea a fost apreciată și prezentată publicului de către președintele Academiei Române și rectorul Universității Babeș-Bolyai – acad. Ioan Aurel Pop, actorul Dorel Vișan și pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și profesor la catedra de Omiletică-Catehetică din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă.

 

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a vorbit despre conținutul pastoralelor incluse în volumul lansat, precum și despre amintirile care-l leagă de Înaltpreasfințitul Andrei, la 30 de ani de arhierie.

 

Totodată, pianistul Mihai Diaconescu, asistent universitar la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a susținut un recital de pian.

La final, Mitropolitul Andrei al Clujului a mulțumit tuturor pentru participare, fiind felicitat de cei prezenți la acest eveniment aniversar. Cu acest prilej, ierarhul le-a dăruit tuturor celor prezenți cartea lansată, cu semnătura Înaltpreasfinției Sale.

 

Evenimentul a fost moderat și prezentat de părintele Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

Marți, 25 februarie 2020, ierarhul împlinește 30 de ani de arhierie

Născut la 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, la 25 februarie 1990, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, de vrednicul de pomenire Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului. În 4 martie 1990 a fost numit episcop-locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular.

În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească din Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

 

Mai multe fotografii AICI 

Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

În cadrul „Serilor culturale” ale Muzeului Mitropoliei Clujului, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Luni, 24 februarie 2020

 

Ultimele articole

Mulţimea bunurilor materiale nu-ţi poate aduce bucurie

Mulţimea bunurilor materiale nu-ţi poate aduce bucurie

Iubiţi fraţi şi surori, mulţimea bunurilor materiale nu ne poate aduce bucurie, pentru că, având mult poţi deveni rob al patimii iubirii de avere. Iată ce zice Domnul Hristos în Evanghelia de la Ioan, în capitolul 8, versetul 34: „Adevărat, adevărat vă spun, oricine...

Omul – lucrul cel mai de preț

Omul – lucrul cel mai de preț

Aspecte introductive În decursul activității Sale pământești, Domnul a făcut multe minuni. Între ele, o categorie importantă o reprezintă exorcizările. Uneori, El alungă demoni pentru că cineva din anturajul posedatului o cere, alteori pentru că însuși cel în cauză,...

24 iulie – Sf. M. Mc. Hristina; Sf. Mc. Ermoghen

24 iulie – Sf. M. Mc. Hristina; Sf. Mc. Ermoghen

Sfânta Muceniță Hristina era originară din Tir (Fenicia) și a trăit în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211). Era fiica marelui dregător Urban care dorind să își protejeze fiica de ispitele din lume și să slujească tot timpul în templul zeilor păgâni i-a dăruit...

Patriarhul României a împlinit 70 de ani

Patriarhul României a împlinit 70 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit joi, 22 iulie 2021, vârsta de 70 de ani.  Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și...