Lansarea volumului „Cuvântul și Sfintele Taine”, la Muzeul Mitropoliei Clujului

de | mai 24, 2024

„Cuvântul” a fost termenul cheie în jurul căruia s-a construit evenimentul editorial organizat și găzduit de Muzeul Mitropoliei Clujului în seara zile de joi, 23 mai 2024. O nouă seară culturală, o întâlnire de suflet dedicată lansării volumului „Cuvântul și Sfintele Taine”, lucrare avându-l ca autor pe Pr. Prof. Dr. Nicolae Dura – parohul comunității „Sfânta Înviere” din Viena.

În prezența unui public în rândul căruia s-au regăsit numeroși universitari clujeni, membri ai Permanenței Consiliului Eparhial, elevi ai Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” și studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, seara, moderată de Dr. Paul-Ersilian Roșca, directorul Muzeului nostru, a debutat cu alocuțiunea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, ierarhul clujean manifestându-și bucuria reîntâlnirii, la Cluj, cu fostul său coleg de Institut Teologic, astăzi un reputat profesor de omiletică și preot în diaspora. Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre importanța catehezei, aceasta fiind unul dintre fundamentele misiunii și vieții liturgice. Într-o lume a mesajelor, a imaginilor, a informațiilor, Cuvântul Evangheliei rămâne unul actual, relevant și necesar a fi diseminat în rândul tuturor generațiilor.

În continuare, ceilalți doi invitați speciali ai serii, Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Gordon și Pr. Lect. Univ. Dr. Liviu Vidican-Manci, colaboratori vechi ai Părintelui Profesor Nicolae Dura în importanta artă a vorbirii despre Dumnezeu, Omiletica, au analizat lucrarea, o reeditare, cu substanțiale completări și revizuiri, a tezei de doctorat susținute dă Părintele Nicolae Dura în anul 1997. A fost amintit și cel care a avut o contribuție esențială în formarea academică a Părintelui Nicolae Dura și cea a Părintelui Vasile Gordon, vrednicul de pomenire Părinte Constantin Galeriu, una dintre cele mai importante și marcante voci ale amvonului.

A venit, desigur, și rândul autorului să vorbească despre această reeditare a unei lucrări fundamentale pentru toți slujitorii altarului, cuvântul, logosul, fiind unul dintre cele mai puternice instrumente pe care Creștinismul le are la îndemână pentru propovăduirea învățăturii Mântuitorului Iisus Hristos. Într-o lume care îmbrățișează digitalul ca formă de expresie și mediu de manifestare a interacțiunii sociale, cuvântul nu-și pierde relevanța, dimpotrivă, el rămâne cea mai puternică materializare a conștiinței și esenței umane.

La final, Dl. Prof. Univ. Dr. Adrian Opre, Decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, a avut o scurtă intervenție. Psihoterapeut și specialist al folosirii cuvântului ca „medicament”, universitarul clujean a subliniat puterea vindecătoare a cuvântului revelat, importanța pregătirii omiletice a preoților fiind una fundamentală, inclusiv în interacțiunea preot-credincios în Taina Spovedanei.

A fost o seară deosebită, o seară în care, cuvântul rostit și cel scris au bucurat sufletele și mințile celor prezenți, au transmis reprezentanții Muzeului.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Diana Elena Șoș

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...