Lansarea volumului „Cuvântul și Sfintele Taine”, la Muzeul Mitropoliei Clujului

de | mai 24, 2024

„Cuvântul” a fost termenul cheie în jurul căruia s-a construit evenimentul editorial organizat și găzduit de Muzeul Mitropoliei Clujului în seara zile de joi, 23 mai 2024. O nouă seară culturală, o întâlnire de suflet dedicată lansării volumului „Cuvântul și Sfintele Taine”, lucrare avându-l ca autor pe Pr. Prof. Dr. Nicolae Dura – parohul comunității „Sfânta Înviere” din Viena.

În prezența unui public în rândul căruia s-au regăsit numeroși universitari clujeni, membri ai Permanenței Consiliului Eparhial, elevi ai Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” și studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, seara, moderată de Dr. Paul-Ersilian Roșca, directorul Muzeului nostru, a debutat cu alocuțiunea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, ierarhul clujean manifestându-și bucuria reîntâlnirii, la Cluj, cu fostul său coleg de Institut Teologic, astăzi un reputat profesor de omiletică și preot în diaspora. Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre importanța catehezei, aceasta fiind unul dintre fundamentele misiunii și vieții liturgice. Într-o lume a mesajelor, a imaginilor, a informațiilor, Cuvântul Evangheliei rămâne unul actual, relevant și necesar a fi diseminat în rândul tuturor generațiilor.

În continuare, ceilalți doi invitați speciali ai serii, Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Gordon și Pr. Lect. Univ. Dr. Liviu Vidican-Manci, colaboratori vechi ai Părintelui Profesor Nicolae Dura în importanta artă a vorbirii despre Dumnezeu, Omiletica, au analizat lucrarea, o reeditare, cu substanțiale completări și revizuiri, a tezei de doctorat susținute dă Părintele Nicolae Dura în anul 1997. A fost amintit și cel care a avut o contribuție esențială în formarea academică a Părintelui Nicolae Dura și cea a Părintelui Vasile Gordon, vrednicul de pomenire Părinte Constantin Galeriu, una dintre cele mai importante și marcante voci ale amvonului.

A venit, desigur, și rândul autorului să vorbească despre această reeditare a unei lucrări fundamentale pentru toți slujitorii altarului, cuvântul, logosul, fiind unul dintre cele mai puternice instrumente pe care Creștinismul le are la îndemână pentru propovăduirea învățăturii Mântuitorului Iisus Hristos. Într-o lume care îmbrățișează digitalul ca formă de expresie și mediu de manifestare a interacțiunii sociale, cuvântul nu-și pierde relevanța, dimpotrivă, el rămâne cea mai puternică materializare a conștiinței și esenței umane.

La final, Dl. Prof. Univ. Dr. Adrian Opre, Decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, a avut o scurtă intervenție. Psihoterapeut și specialist al folosirii cuvântului ca „medicament”, universitarul clujean a subliniat puterea vindecătoare a cuvântului revelat, importanța pregătirii omiletice a preoților fiind una fundamentală, inclusiv în interacțiunea preot-credincios în Taina Spovedanei.

A fost o seară deosebită, o seară în care, cuvântul rostit și cel scris au bucurat sufletele și mințile celor prezenți, au transmis reprezentanții Muzeului.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Diana Elena Șoș

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...