În Duminica a V-a după Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei sălăjene Ciumărna, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Alături de Preasfinția Sa a slujit un ales sobor de preoți și diaconi, la slujbă fiind prezenți credincioșii acestei parohii, dar și fii ai satului. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru diacon un tânăr teolog, urmând ca în duminica următoare acesta să fie hirotonit preot.

După slujbă și după rostirea cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat lucrările efectuate la casa parohială, începute în urmă cu trei ani, o dată cu instalarea noului paroh al acestei comunități.

 

Biserica din lemn din Ciumărna, veche de mai bine de 300 de ani

Situată la poalele Munților Meseș, în imediata apropiere a Municipiului Zalău, localitatea Ciumărna a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1460. Din jurul anului 1700, aici dăinuiește biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Locașul de cult are o istorie aparte. Bătrânii satului spun că atunci cand au fost aduse lemnele pentru construcţie,  tilejile (carele cu boi şi cai), odată ajunse pe locul unde e construită biserica, uneia i s-a rupt osia, alteia jugul iar alteia hamurile cailor. Așa că s-a hotărât strămutarea satului de unde era şi construirea bisericii aici. Actualmente, biserica se află într-o stare bună de conservare, în incinta acesteia se oficiază Sfânta Liturghie doar o dată pe an, în ziua hramului.

 

Satul Ciumărna, vizitat de regele Carol al II-lea

În memoria satului Ciumărna se păstrează momentul în care, în anul 1938, Majestatea sa Carol al II-lea s-a oprit întâmplător în localitate şi a vizitat bisericuţa de lemn. Atunci a hotărât să schimbe denumirea satului din forma maghiară cu cea de “Poiana Meseşului”. De asemenea a dispus ridicarea unei biserici cu aliura unei catedrale, să fie sistematizat satul cu uliţi lărgite şi case aliniate, pentru a deveni un sat model. A dispus construirea unui sanatoriu pentru suferinzii de TBC şi o fântână arteziană. Satul a purtat denumirea de Poiana Meseş doar un an, până la începutul celui de-al doilea război mondial.

Biserica actuală a satului, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”a fost ridicată între anii 1976-1990, și are o arhitectură deosebită, comparativ cu celelalte locașuri de cult din această zonă.

Share This