Liturghie arhierească în parohia sălăjeană Ciumărna

de | mai 10, 2015

În Duminica a V-a după Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei sălăjene Ciumărna, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Alături de Preasfinția Sa a slujit un ales sobor de preoți și diaconi, la slujbă fiind prezenți credincioșii acestei parohii, dar și fii ai satului. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru diacon un tânăr teolog, urmând ca în duminica următoare acesta să fie hirotonit preot.

După slujbă și după rostirea cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat lucrările efectuate la casa parohială, începute în urmă cu trei ani, o dată cu instalarea noului paroh al acestei comunități.

 

Biserica din lemn din Ciumărna, veche de mai bine de 300 de ani

Situată la poalele Munților Meseș, în imediata apropiere a Municipiului Zalău, localitatea Ciumărna a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1460. Din jurul anului 1700, aici dăinuiește biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Locașul de cult are o istorie aparte. Bătrânii satului spun că atunci cand au fost aduse lemnele pentru construcţie,  tilejile (carele cu boi şi cai), odată ajunse pe locul unde e construită biserica, uneia i s-a rupt osia, alteia jugul iar alteia hamurile cailor. Așa că s-a hotărât strămutarea satului de unde era şi construirea bisericii aici. Actualmente, biserica se află într-o stare bună de conservare, în incinta acesteia se oficiază Sfânta Liturghie doar o dată pe an, în ziua hramului.

 

Satul Ciumărna, vizitat de regele Carol al II-lea

În memoria satului Ciumărna se păstrează momentul în care, în anul 1938, Majestatea sa Carol al II-lea s-a oprit întâmplător în localitate şi a vizitat bisericuţa de lemn. Atunci a hotărât să schimbe denumirea satului din forma maghiară cu cea de “Poiana Meseşului”. De asemenea a dispus ridicarea unei biserici cu aliura unei catedrale, să fie sistematizat satul cu uliţi lărgite şi case aliniate, pentru a deveni un sat model. A dispus construirea unui sanatoriu pentru suferinzii de TBC şi o fântână arteziană. Satul a purtat denumirea de Poiana Meseş doar un an, până la începutul celui de-al doilea război mondial.

Biserica actuală a satului, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”a fost ridicată între anii 1976-1990, și are o arhitectură deosebită, comparativ cu celelalte locașuri de cult din această zonă.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...