Liturghie arhierească la Mănăstirea Dobric și lansarea volumului omagial „Maica Veronica, un om care a scris și scrie istorie”

de | apr. 13, 2024

Sâmbătă, 13 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat obștea monahală de la Mănăstirea Dobric, județul Bistrița-Năsăud.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica de zid a mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean – preotul Dragoș Cristian, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, pr. prof. dr. Nelu Alexandru Hales – cadru didactic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, duhovnicul mănăstirii – protosinghelul Siluan Farcaș, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre cum putem fi biruitori în luptă cu răutatea, pornind de la îndemnul Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Efeseni, capitolul 6, versetul 11: „Îmbrăcaţi-vă cu toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotriva uneltirilor diavolului”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej. La chinonic, interpreții de muzică populară Alina Ceuca și Alexandru Pugna au cântat mai multe pricesne specifice perioadei prepascale.

La finalul slujbei, ierarhul a felicitat-o pe stareța mănăstirii, stavrofora Veronica Coțofană, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de viață, oferindu-i în dar o icoană cu Sfântul Ierarh Nectarie.

Apoi, părintele duhovnic Siluan Farcaș a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți.

Lansarea volumului omagial dedicat maicii starețe Veronica

După oficierea Liturghiei, în sala de conferințe „Episcop Nicolae Ivan” din cadrul așezământului monahal, a fost lansat volumul omagial „Maica Veronica, un om care a scris și scrie istorie”, dedicat maicii starețe Veronica Coțofană, la împlinirea, în data de 6 aprilie, a 60 de ani de viață. Lucrarea, apărută la Editura Mega din Cluj-Napoca, a fost coordonată de pr. prof. dr. Nelu Alexandru Hales – cadru didactic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca și de arhidiaconul Claudiu Ioan Grama – consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol al Arhiepiscopiei Clujului.

Au luat cuvântul și au prezentat volumul: Părintele Mitropolit Andrei, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia – decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, domnul Ioan Zăgrean, fiu duhovnicesc al mănăstirii și subprefect al județului Bistrița-Năsăud, și jurnalistul și scriitorul Menuţ Maximinian, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud și managerul cotidianului „Răsunetul” din Bistrița. De asemenea, un cuvânt a rostit și maica stareță Veronica Coțofană, care a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate în cei 60 de ani de viață, precum și tuturor celor prezenți la momentul aniversar.

La evenimentul editorial, prezentat și moderat de pr. prof. dr. Nelu Alexandru Hales, au participat oficialități locale și județene, apropiați și fii duhovnicești ai așezământului monahal, precum și numeroși credincioși.

 

Scurtă biografie

Stavrofora Veronica Coțofană s-a născut la data de 6 aprilie 1964, în satul Corbu (azi Viișoara 2), din județul Bacău, în familia soților Constantin și Dorica Coțofană, o familie evlavioasă, cu frică de Dumnezeu. După terminarea studiilor și după ce activează vreme de patru ani în câmpul muncii, la Combinatul petrochimic Borzești, aceasta se închinoviază la mănăstire, în anul 1989, fiind tunsă în monahism la Mănăstirea Brâncoveni. La finalul anului 1992, a venit în Ardeal, la Dobric, în județul Bistrița-Năsăud, unde, cu alte patru monahii, a pus bazele unei vetre monahale ortodoxe, înfruntând toate vitregiile și ispitele vremii.

Scurt istoric

Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat în 1992, iniţial ca schit, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis, cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn, cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca”, construită în stil maramureşean, în anul 2000, în doar 30 de zile, fiind sfințită în anul 2002 de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, precum și biserica mare din zid, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În momentul de faţă se lucrează în interiorul bisericii mari de zid, fiind pregătită pentru a fi pictată. Construcția ei a început în anul 2008, iar prima Liturghie a fost oficiată la data de 18 octombrie 2019, când Mitropolitul Andrei a binecuvântat biserica pentru a se putea ține slujbe.

În cadrul așezământului funcţionează şi Căminul de bătrâni „Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie sau au pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă.

La data de 21 mai 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru un nou Centru social destinat vârstnicilor, cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, aflat în construcție; iar la hramul din anul 2021, în data de 21 mai, ierarhul a binecuvântat sala de conferințe „Episcop Nicolae Ivan” şi biblioteca „Mitropolitul Bartolomeu Anania” din cadrul mănăstirii. Biblioteca adăpostește peste 20 de mii de volume din cele 40 de mii din colecția așezământului monahal.

De asemenea, în data de 9 decembrie 2021, Mănăstirea Dobric, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a găzduit și inaugurat proiectul de cercetare biblică – noutestamentară „Sfântul Luca – apostol, istoric și evanghelist”, dedicat studenților-doctoranzi ai Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul instituției de învățământ teologic clujean.

La data de 20 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, au slujit la Mănăstirea Dobric, unde a fost prăznuit hramului bisericii de lemn și au fost aniversați 30 de ani de existență a mănăstirii. Cu acest prilej, a fost lansată cartea „Mănăstirea Dobric – Perla Ţibleșului, la 30 de ani de existenţă”, apărută la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului, autori fiind stavrofora Veronica Coţofană, stareța așezământului monahal, şi jurnalistul și scriitorul Menuţ Maximinian, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud și managerul cotidianului „Răsunetul” din Bistrița.

Mănăstirea Dobric mai este supranumită şi „Nicula Ţibleşului”, datorită numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii mari.

În prezent, obștea așezământului monahal numără trei viețuitoare, stareță fiind stavrofora Veronica Coţofană, iar duhovnic protosinghelul Siluan Farcaş.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Calendarul bisericesc pe anul 2025

Calendarul bisericesc pe anul 2025

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului pune la dispoziția credincioșilor 5 tipuri de calendare bisericești pe anul 2025: calendar de perete coală, calendar agendă, calendar de perete cu spirală - format A3 și A4, și calendar de birou. Calendarele bisericești,...