Liturghie arhierească și binecuvântarea lucrărilor efectuate la casa parohială din Aluniș, județul Cluj

de | dec. 3, 2023

În Duminica a 31-a după Rusalii (a vindecării orbului din Ierihon), 3 decembrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Ortodoxă Aluniș, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor de renovare efectuate la casa parohială.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Înălțarea Domnului”, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Ioan Boroș, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, ce ne prezintă vindecarea orbului din Ierihon, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a evidențiat faptul că Domnul vine în întâmpinarea noastră, dacă Îi cerem ajutorul.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Ovidiu Popa. Acesta urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Dobric, Protopopiatul Beclean.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, corul parohiei a interpretat mai multe colinde.

La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Boroș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a acordat preotului paroh Ioan Boroș Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici, iar primarului comunei Aluniș, Mihai Sav, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. Sebastian Fekete a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, Dan Iușan a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar Remus Barta și Silviu Rus au primit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetul Parohial au primit diplome de aleasă cinstire.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii ani la casa parohială.

La eveniment au luat parte autorități locale și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare.

Scurt istoric

Biserica Ortodoxă din Aluniș, cu hramul „Înălțarea Domnului”, a fost construită între anii 1948-1961. În anul 1985 a fost împodobită cu pictură tradițională, în tehnica tempera, fiind sfințită de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. În perioada 2018-2019, lăcașul de cult a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior, acestea fiind binecuvântate în data de 17 noiembrie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...