Liturghie arhierească și binecuvântarea lucrărilor efectuate la casa parohială din Lita, județul Cluj

de | oct. 29, 2023

În Duminica a 24-a după Rusalii (a învierii fiicei lui Iair), 29 octombrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Ortodoxă Lita, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor de renovare efectuate la casa parohială.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Ioan Burcă, fostul paroh – preotul pensionar Iuliu Gorea, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Hristos, alături de cei vulnerabili”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi clujeni. La chinonic, corul parohiei, dirijat de doamna preoteasa Gabriela Voichița Burcă, a interpretat mai multe pricesne.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe preotul paroh Ioan Burcă. De asemenea, toți cei implicați în viața și activitățile parohiei au primit distincții și diplome de aleasă cinstire.

După Sfânta Liturghie, Episcopul-vicar a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la casa parohială.

La eveniment au luat parte autorități locale și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare.

Scurt istoric

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită începând cu anul 1931 și a fost sfințită la data de 3 iulie 1977. În decursul timpului, lăcașul a fost renovat de mai multe ori. La data de 20 octombrie 2013, în urma unor ample lucrări de renovare și înfrumusețare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a resfințit biserica parohială, paroh fiind preotul Iuliu Gorea.

În prezent, Parohia Lita și Filia Filea de Sus, județul Cluj, sunt păstorite de preotul Ioan Burcă.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...