Mănăstirea de la Rohia | lector univ. dr. VASILE-MIHAI CUCERZAN

de | aug. 13, 2023

Cu o istorie de 100 de ani (1923-2023), Mănăstirea Sfânta Ana din „Muntele cel Sfânt” de la Rohia , având hramul Adormirii Maicii Domnului rămâne un așezământ cu aceeași încărcătură spirituală precum aceea care a binecuvântat pe ctitorul ei, preotul Nicolae Gherman și pe toți sătenii dreptcredincioși care s-au ostenit la ridicarea lui.
În 1926, mănăstirea a fost sfințită de către episcopul Nicolae Ivan al Clujului în prezența a peste 1000 de credincioși, luând naștere „primul așezământ de acest fel” în Ardealul alipit, în inima Maramureșului istoric. În deceniul al patrulea al secolului al XX-lea, icoana a scăpat dintr-un incendiu când, din cauza unei lumânări nesupravegheate, suportul lemnos al icoanei a luat foc fiind mistuit în întregime, în timp ce icoana păstrează doar câteva urme care mărturisesc minunea săvârșita.

În timp, a dăinuit ca unul dintre cele mai valoroase monumente bisericești și de artă religioasă din țara noastră. Astăzi, lăcașul de cult se află sub oblăduirea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și îi întâmpină pe toți cei care caută ajutor spiritual, tihnă sufletească și mângâiere să vină cu nădejde și să se roage la „icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni”, pictata de calugarul Nicanor din Sfantul Munte Athos.
De-a lungul unui secol de existență, Mănăstirea de la Rohia a rezistat în timpul ocupației hortyste și prigoanei comuniste, reușind ca prin activitatea sa duhovnicească, misionară și culturală să devină un centru de referință al monahismului ortodox în nord-vestul țării. Așezământul posedă o bogată colecție de icoane și una dintre cele mai mari biblioteci mănăstirești ortodoxe din Transilvania. Este și lăcașul sfânt unde Justinian Chira a fost stareț pentru 30 de ani dar și locul unde a fost călugărit omul de cultură Nicolae Steinhardt, care a trăit aici ultimii ani din viață.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Mănăstirea de la Rohia | lector univ. dr. VASILE-MIHAI CUCERZAN
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Bursele Academiei Române 2024-2025 | interviu cu acad. Ioan Bolovan

Bursele Academiei Române 2024-2025 | interviu cu acad. Ioan Bolovan

Este în plină desfășurare apelul lansat de Academia Română de acordare a burselor pentru elevii cu rezultate școlare excepționale, care trăiesc în medii defavorizate. Inițiativa face parte din proiectul „Academia Română în dialog cu tinerii“ și vizează susținerea...

„O poveste de teatru Față/Verso”| actrița Narcisa Pintea

„O poveste de teatru Față/Verso”| actrița Narcisa Pintea

La Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca se va desfășura miercuri, 3 aprilie cu începere de la ora 19:00 „O poveste de teatru Față/Verso".  Este vorba despre o producție a Asociației Culturale Top Art N&A Cluj-Napoca, un eveniment aflat la prima ediție...