Manifestări în anul centenarului Marii Uniri, în Parohia Fundătura

de | mart. 27, 2018

Duminică, 25 martie 2018, a fost zi de mare sărbătoare pentru credincioșii Parohiei Ortodoxe Fundătura. S-a sărbătorit Praznicul Bunei Vestiri și Centenarul Marii Uniri.

Evenimentul a debutat prin săvârșirea Sfintei Liturghii în Biserica parohiei, de către Pr. Paroh  Man Alexandru și Pr. Herinean Nicu Claudiu, preot paroh al Bisericii „Sfântul Nicolae”  din Iclod. Răspunsurile la strană au fost date de tinerii din ATCOR  Gherla, care au îmbrăcat cu mândrie straie populare.

De asemenea au participat, D-l primar Emil Pârțoc,  D-l viceprimar Moț Gheorghe, membrii  Consiliului Local Iclod, angajații primăriei, credincioșii satului, dar și credincioși din satele aparținătoare comunei Iclod.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Pr. Herinean Claudiu care le-a vorbit celor prezenți despre „Vestea cea Bună” pe care o primim prin ascultare și nădejde. La final  Sfintei Liturghii Pr. Alexandru Man a mulțumit D-lui primar Emil Pârțoc pentru inițiativa de a organiza acest eveniment și totodată tuturor celor ce s-au imiplicat. Sub îndrumarea D-nei educatoarea Bria Dina și a D-lui învățător Cotârlă Emil, copilașii de la grădinița și școala din sat au susținut un frumos program de cântece și poezii patriotice, la monumentul eroilor.

Evenimentul a continuat la Căminul Cultural Fundătura, prin susținerea unei lecții de istorie de către D-l Profesor Aurel Bulbuc care a vorbit despre implicarea comunei Iclod în marile probleme ale românilor din Transilvania, respectiv :
*Situatia românilor din Transilvania pânã și dupã memorandumul”Supplex Libellus Valachorum”
*Memorandumul din 1892 (Gavril Tripon )
*Primul rãzboi mondial și urmările lui.

La final, toți cei prezenți au participat la  agapa organizată de credincioșii satului Fundătura.

Sãrbãtoarea Centenarului Marii Uniri v-a continua și în celelalte sate componente din comuna Iclod.

Pr. Alexandru Man

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Bucurie și prietenie sub aripa Bisericii la Ilva Mică

Bucurie și prietenie sub aripa Bisericii la Ilva Mică

Parohiile Ortodoxe Ilva Mică I și Ilva Mică II Someș, din Protopopiatul Năsăud, prin preoții Iuliu Brici și Ștefăniță Potra, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Română Feldru și Asociația „O cană cu apă” a tinerilor ortodocși din Feldru, au organizat, în data de 30...

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...