Manifestări în anul centenarului Marii Uniri, în Parohia Fundătura

de | mart. 27, 2018 | Activități parohiale

Duminică, 25 martie 2018, a fost zi de mare sărbătoare pentru credincioșii Parohiei Ortodoxe Fundătura. S-a sărbătorit Praznicul Bunei Vestiri și Centenarul Marii Uniri.

Evenimentul a debutat prin săvârșirea Sfintei Liturghii în Biserica parohiei, de către Pr. Paroh  Man Alexandru și Pr. Herinean Nicu Claudiu, preot paroh al Bisericii „Sfântul Nicolae”  din Iclod. Răspunsurile la strană au fost date de tinerii din ATCOR  Gherla, care au îmbrăcat cu mândrie straie populare.

De asemenea au participat, D-l primar Emil Pârțoc,  D-l viceprimar Moț Gheorghe, membrii  Consiliului Local Iclod, angajații primăriei, credincioșii satului, dar și credincioși din satele aparținătoare comunei Iclod.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Pr. Herinean Claudiu care le-a vorbit celor prezenți despre „Vestea cea Bună” pe care o primim prin ascultare și nădejde. La final  Sfintei Liturghii Pr. Alexandru Man a mulțumit D-lui primar Emil Pârțoc pentru inițiativa de a organiza acest eveniment și totodată tuturor celor ce s-au imiplicat. Sub îndrumarea D-nei educatoarea Bria Dina și a D-lui învățător Cotârlă Emil, copilașii de la grădinița și școala din sat au susținut un frumos program de cântece și poezii patriotice, la monumentul eroilor.

Evenimentul a continuat la Căminul Cultural Fundătura, prin susținerea unei lecții de istorie de către D-l Profesor Aurel Bulbuc care a vorbit despre implicarea comunei Iclod în marile probleme ale românilor din Transilvania, respectiv :
*Situatia românilor din Transilvania pânã și dupã memorandumul”Supplex Libellus Valachorum”
*Memorandumul din 1892 (Gavril Tripon )
*Primul rãzboi mondial și urmările lui.

La final, toți cei prezenți au participat la  agapa organizată de credincioșii satului Fundătura.

Sãrbãtoarea Centenarului Marii Uniri v-a continua și în celelalte sate componente din comuna Iclod.

Pr. Alexandru Man

Ultimele articole

19 mai – Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusei

19 mai – Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusei

Patrichie episcopul a stat de față înaintea eparhului Iulie care, căutând să-l facă să se închine la idoli, îi spunea că izvorârea apelor celor calde se face prin purtarea de grijă a zeilor și sunt vărsate pentru binele oamenilor. Sfântul mucenic i-a răspuns că...

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...