Mitropolitul Andrei a participat la întrunirea anuală a Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg (2024)

de | apr. 6, 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a participat sâmbătă, 6 aprilie 2024, la întrunirea anuală a Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte din Salzburg, Austria. Din anul 2007, ierarhul este membru activ al acestei prestigioase instituții, în cadrul secţiunii „Religiile lumii”.

Ședința plenară a avut loc în Aula Magna a Universității din Salzburg, în prezența membrilor academiei, a numeroși invitați și personalități europene.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de preşedintele Academiei Europene de Științe și Arte, prof. dr. Klaus Mainzer, urmat de discursul fondatorului și președintelui de onoare al Academiei, prof. dr. Felix Unger. În continuare, au fost susținute alte discursuri oficiale și a avut loc prezentarea și primirea noilor membri ai Academiei Europene, care vin din diferite zone ale Europei.

Prelegerea festivă a fost susținută de prof. dr. Emmanuelle Charpentier, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, în anul 2020, care a primit Medalia „Paul Crutzen”.

Părintele Mitropolit Andrei este însoțit în Austria de arhidiaconul Claudiu Grama, consilier eparhial pe probleme de misiune și protocol, și de conf. univ. dr. Nicolae Turcan, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Duminică dimineața, 7 aprilie, Înaltpreasfinția Sa va binecuvânta comunitatea Parohiei Ortodoxe Române din Krems an der Donau, Austria, și va oficia Sfânta Liturghie.

Scurt istoric

Academia Europeană pentru Ştiinţe şi Arte din Salzburg a fost fondată în anul 1990, de profesorul cardiolog dr. Felix Unger, de cardinalul Franz König, Arhiepiscopul Vienei, și de filosoful Nikolaus Lobkowicz, cu implicaţii în ştiinţele politice. Academia numără în jur de 1500 de personalităţi ale vieţii universitare, acoperind şapte secţiuni: Ştiinţe umaniste, Medicină, Artă, Ştiinţe ale naturii, Ştiinţe sociale, economice şi juridice, Știinţele tehnice şi ale dezvoltării, precum şi Religiile lumii. Dintre membrii academiei, peste 30 sunt deţinători ai Premiului Nobel.

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a fost ales membru activ al Academiei Europene pentru Ştiinţe şi Arte din Salzburg, pentru secţiunea „Religiile Lumii”, în anul 2007.

De asemenea, membri ai Academiei din Salzburg sunt și președintele Academiei Române – acad. Ioan Aurel Pop (din anul 2013), pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu – directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (din anul 2013) și prof. dr. Ștefan Ioan Florean – neurochirurg clujean (din anul 2015).

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...