Mitropolitul Andrei a pus piatra de temelie pentru noua clădire a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa

de | mart. 23, 2023

Joi, 23 martie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a pus piatra de temelie pentru noua clădire a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a conducerii spitalului.

De la ora 12:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru noua clădire a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa și a binecuvântat demararea lucrărilor de execuție pentru extinderea pavilionului Spitalului prin construirea unui corp de clădire cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, vorbindu-le despre cele șapte fapte ale milei trupești, una dintre ele fiind ajutorarea celor bolnavi. Totodată, ierarhul i-a felicitat pe toți cei care pun în practică faptele milei creștine și s-au implicat și se vor implica în edificarea noului corp de spital.

De asemenea, alocuțiuni au rostit președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, promotorul acestui proiect, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa – Gabriel Lazany și dr. Andrei Farcaş, medic primar neurochirurgie în cadrul SJU Bistrița.

„Totul începe cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Prin slujba punerii pietrei de temelie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și binecuvântarea demarării lucrărilor de execuție pentru extinderea pavilionului Spitalului prin construirea unui corp de clădire cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă, dăm startul celei mai importante investiții în sănătate, din județul nostru. Mulțumesc tuturor celor care ați crezut în acest proiect, ați contribuit la scrierea lui și acum lucrăm, împreuna, la înfăptuirea lui”, a spus președintele CJ BN, Emil Radu Moldovan.

Proiectul pentru extinderea celei mai importante unități medicale din județul Bistrița-Năsăud, în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, depus de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Spitalul Județean de Urgență Bistrița, a fost aprobat în luna ianuarie 2023, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), conform unui comunicat de presă emis de SJU Bistrița.

Astfel, proiectul este împărțit în 4 mari componente, fiecare dintre acestea reprezentând un obiectiv principal:

  1. Extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea aripii noi, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă.
  • Subsol: Depozit și adăpost ALA (aparare locala antiaeriana);
  • Parter: Secția de Hemodializă;

– Parcare semi-automatizată cu 53 de locuri;

– Birou de internări;

  • Etaj I:

– Secția ORL (25 paturi)

– Structura de spitalizări de zi

– compartiment chirurgie plastică (10 paturi)

  • Etaj II:

– Secția Cardiologie (55 de paturi) – din care 8 paturi pentru USTACC (unitatea de supraveghere şi tratament avansat al pacienților cardiaci critici)

– Sală hibrid Angiografie pentru cardiologie intervențională

– Secție obstetrică ginecologie (25 paturi)

  • Etaj III: Bloc operator cu 4 săli de operație

– Săli de operație ( Neurochirurgie, Gastroenterologie intervențională, Chirurgie plastică, Oftalmologie)

– Compartiment Neurochirurgie (17 paturi)

– Compartiment recuperare neurologică ( 7 paturi )

  • Etaj IV: secții de spitalizare

– Compartiment Gastroenterologie (13 paturi)

– Secția Neurologie (55 paturi din care 8 paturi pentru unitatea cu accidente vasculare cerebrale)

  1. Creșterea eficienței energetice la actuala clădire a Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
  2. Digitalizarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița.
  3. Dotarea cu echipamente și cu aparatură medicală de ultimă generație.

În cadrul evenimentului a fost citit și un mesaj-document, intitulat „Manifest pentru viaţă – asumare şi mesaj pentru viitor”, care a fost pus într-o „capsulă a timpului” ce va fi deschisă peste un secol.


Mesajul integral:

Din respect pentru oameni, clădim pentru sănătate şi punem piatra de temelie a celui mai mare şi important proiect din domeniul medical, „Extinderea pavilionului Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prin construirea unui corp de clădire nou, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă şi cea propusă”.

O investiţie de referinţă, pentru viaţă, însă proiectele în sănătate, modernizarea şi reabilitarea vechiului Spital şi Secţiilor externe au început încă din 2012.

Aşadar, sănătatea în Bistriţa-Năsăud este de peste 10 ani de zile pe primul loc, iar voi cei de acum, în 2123, când deschideţi această „Capsulă a timpului”, să păstraţi tradiţia grijii pentru viaţă.

Nu ştim cum arată Spitalul la 100 de ani de la această zi importantă pentru noi, dar sperăm că este tot un loc al medicilor dedicaţi, prelungiri ale mâinii lui Dumnezeu pe Pământ, aparatură ultramodernă, cum există la noi, acum, la nivelul anului 2023, iar Spitalul este un simbol al respectului pentru viaţă.

Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze pe noi toţi şi să ne călăuzească faptele spre a face bine pentru oameni, mereu.

Semnăm şi ne asumăm finalizarea clădirii pentru sănătate, pentru şansa la viaţă.

  • Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud – Emil Radu Moldovan
  • Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului – Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei Andreicuţ
  • Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud – Teofil Iulian Cioarbă
  • Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa – Gabriel Lazany
  • Protopopiatul Ortodox Român Bistriţa – Protopop Alexandru Vidican
  • Administratorul public al judeţului Bistriţa-Năsăud – Florin Grigore Moldovan
  • Directorul executiv, Direcţia Investiţii Drumuri Judeţene – Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud – Ciprian Ceclan Oprea
  • Preot Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa – Alin Miheştian
  • Director administrativ Spitalul Judeţean de Urgenţă – Paul Gabriel Szekely
  • Constructor, Dimex 2000 Company, Administrator – Ioan Scurtu
  • Proiectant general, Mansart Corporate SRL – Cubicon Invest SRL, Director – Şerban Pop
  • Dimex 2000 Company SRL, Director tehnic – Ioan Nicolae Scurtu

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...