Mitropolitul Bartolomeu Anania, comemorat de clujeni, la 8 ani de la trecerea la Domnul

de | feb. 1, 2019

La împlinirea a opt ani de la trecerea la cele veșnice, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost comemorat joi, 31 ianuarie 2019, în cadrul unei seri culturale. Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a avut loc de la ora 19:00, în sala de evenimente a Muzeului Mitropoliei, de la subsolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Numeroși clujeni, tineri, teologi, oameni de cultură, precum și cei care l-au cunoscut personal pe vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, sau prin predicile rostite de la amvonul Catedralei, s-au întâlnit pentru o seară de rugăciune și de reculegere. Personalitatea marelui ierarh și cărturar a fost evocată de distinși oameni de cultură, care au vorbit despre persoana sa remarcabilă și despre realizările sale.

La evenimentul comemorativ au fost prezenți și cei doi ierarhi ai eparhiei: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt evocativ despre personalitatea arhiereului și omului de cultură, Mitropolitul Bartolomeu. De asemenea, a amintit și despre Episcopul Nicolae Ivan, ctitorul Catedralei Mitropolitane și reîntemeietorul Eparhiei Clujului, care a trecut la Domnul la data de 3 februarie 1936.

Evocarea ierarhului și a omului de litere a fost făcută de prof. univ. dr. Marius Bojiță, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, care a amintit de strânsa colaborare a Ierarhului cu Universitatea de Medicină, precum și despre amintirile și învățămitele care i-au marcat viața.

„Cu nostalgie și cu recunoștință, ne amintim și ne reamintim de cel care a fost Mitropolitul Bartolomeu Anania sau Leul Mitropoliei Clujului. A fost un uriaș și a rămas un uriaș, care a îmbinat ceea ce nu mulți reușesc: să facă și să zidească.

A fost o personalitate care, pentru a ilustra multele preocupări pe care le-a avut în literatură, în poezie, în activitatea duhovnicească și cea economică, cred că ne-ar trebui ore întregi ca să putem să amintim toate aceste acțiuni.

Evident că Cel de Sus l-a dăruit cu o putere de muncă, cu inteligență și, în același timp, un dar de a ști să se apropie de oameni și să îi slujească.”, a spus domnul rector prof. univ. dr. Marius Bojiță.

În cadrul seratei au fost susținute și câteva momente muzicale, oferite de către artiștii Operei Studio „Lya Hubic”. Coordonați de artistul liric Iulia Merca, soprana Larisa Andreea Ștefan a interpretat „Lie ciocârlie” și „Doina Stăncuței” de Tiberiu Bredicianu, iar baritonul Sebastian Balaj – „Din vise, dragi poeme” de Sabin Păutza și „Don Giovanni – Serenada” de W. A. Mozart, fiind acompaniați la pian de Larisa Pentea.

De asemenea, actrița Elena Ivanca, de la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, a lecturat câteva fragmente din scrierile mitropolitului, precum şi câteva poezii.

Evenimentul a fost moderat de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, părintele Bogdan Ivanov.

La final, toți cei prezenți s-au închinat la mormântul vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, care se află în cripta ierarhilor de la subsolul Catedralei. Aceștia au adus flori și au aprins lumânări, în amintirea celui care i-a păstorit timp de 18 ani.

 

Scurte date biografice

Mitropolitul Bartolomeu Anania (18 martie 1921 – 31 ianuarie 2011) s-a născut şi s-a format în perioada interbelică, a trecut prin ororile celui de-al Doilea Război Mondial, a îndurat supliciile unor ani grei de temniţă în perioada comunistă, dar nu şi-a abandonat niciodată principiile, rămânând un om al ideilor şi un spirit liber.

Tălmăcitor al Bibliei, om de cultură şi ctitor remarcabil, Mitropolitul Bartolomeu a păstorit Eparhia clujeană, cu înţelepciune, timp de 18 ani, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne. De numele ierarhului se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui.

Trece la cele veșnice în data de 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor, aflată la subsolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Biografia completă a Mitropolitului Bartolomeu poate fi consultată AICI 

Mai multe fotografii găsiți AICI

La împlinirea a opt ani de la trecerea la cele veșnice, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Vineri, 1 februarie 2019

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA