Mitropolitul Clujului, alături de mii de credincioși, la pelerinajul „La Nicula colo-n deal”

de | aug. 14, 2021

Și-n acest an, marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, întâmpinat cu multă evlavie de toți credincioșii, a fost precedat de tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, ce amintește  de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.

Procesiunea a început astăzi, 14 august 2021, de la ora 12:00, de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Parcul Central al orașului Gherla, și a continuat pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula. Procesiunea a fost condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care, la începutul procesiunii, a rostit o rugăciune de binecuvântare și un scurt gând duhovnicesc.

Drumul a durat aproximativ patru ore, iar pe parcurs tineri și vârsnici au cântat pricesne și s-au rugat Maicii Domului. Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei au participat mii de pelerini, zeci de preoți din protopopiatele Arhiepiscopiei Clujului, autorități locale, județene și centrale.

Pelerinii au făcut o oprire la Mănăstirea „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla, unde IPS Andrei și credincioșii s-au rugat pentru odihna veșnică a celor care au pătimit în închisorile comuniste. Pe traseu s-au făcut și alte opriri în fața bisericilor și a troițelor, unde au fost rostite ectenii, iar pelerinii au fost întâmpinați de localnici cu apă și felii de cozonac.

Mitropolitul Clujului, alături de mii de credincioși, la pelerinajul „La Nicula colo-n deal”

Pelerinajul „La Nicula colo-n deal” , aflat la cea de-a 9-a ediție, s-a încheiat cu înconjurarea bisericuței de lemn a mănăstirii de către ierarh și soborul de preoți, iar, la final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a mulțumit tuturor pentru efortul lor de a parcurge și-n acest an, pe jos, drumul din Gherla până la Mănăstirea Nicula.

În anul 2011, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, s-a desfășurat prima ediție a pelerinajului la care au participat mii de credincioși. De atunci, an de an, numărul participanților a crescut.

Anul trecut procesiunea nu a avut loc, deoarece condițiile sanitare nu au permis acest lucru, dar Icoana Maicii Domnului a fost scoasă în procesiune în data de 25 aprilie 2020, prin cele două județe ale Arhiepiscopiei. În acest mod s-a  dorit oferirea  de mângâiere sufletească bolnavilor care sufereau în spitale sau la casele lor în urma  noului coronavirus, dar și pentru a-i întări pe medici și pe cei care munceau în spitale.

FOTO: Darius Echim/Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...