Mitropolitul Clujului, alături de mii de credincioși, la pelerinajul „La Nicula colo-n deal”

de | aug. 14, 2021 | Actualitatea religioasă

Și-n acest an, marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, întâmpinat cu multă evlavie de toți credincioșii, a fost precedat de tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, ce amintește  de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.

Procesiunea a început astăzi, 14 august 2021, de la ora 12:00, de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Parcul Central al orașului Gherla, și a continuat pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula. Procesiunea a fost condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care, la începutul procesiunii, a rostit o rugăciune de binecuvântare și un scurt gând duhovnicesc.

Drumul a durat aproximativ patru ore, iar pe parcurs tineri și vârsnici au cântat pricesne și s-au rugat Maicii Domului. Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei au participat mii de pelerini, zeci de preoți din protopopiatele Arhiepiscopiei Clujului, autorități locale, județene și centrale.

Pelerinii au făcut o oprire la Mănăstirea „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla, unde IPS Andrei și credincioșii s-au rugat pentru odihna veșnică a celor care au pătimit în închisorile comuniste. Pe traseu s-au făcut și alte opriri în fața bisericilor și a troițelor, unde au fost rostite ectenii, iar pelerinii au fost întâmpinați de localnici cu apă și felii de cozonac.

Mitropolitul Clujului, alături de mii de credincioși, la pelerinajul „La Nicula colo-n deal”

Pelerinajul „La Nicula colo-n deal” , aflat la cea de-a 9-a ediție, s-a încheiat cu înconjurarea bisericuței de lemn a mănăstirii de către ierarh și soborul de preoți, iar, la final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a mulțumit tuturor pentru efortul lor de a parcurge și-n acest an, pe jos, drumul din Gherla până la Mănăstirea Nicula.

În anul 2011, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, s-a desfășurat prima ediție a pelerinajului la care au participat mii de credincioși. De atunci, an de an, numărul participanților a crescut.

Anul trecut procesiunea nu a avut loc, deoarece condițiile sanitare nu au permis acest lucru, dar Icoana Maicii Domnului a fost scoasă în procesiune în data de 25 aprilie 2020, prin cele două județe ale Arhiepiscopiei. În acest mod s-a  dorit oferirea  de mângâiere sufletească bolnavilor care sufereau în spitale sau la casele lor în urma  noului coronavirus, dar și pentru a-i întări pe medici și pe cei care munceau în spitale.

FOTO: Darius Echim/Mitropolia Clujului

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,...

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...