Mitropolitul Clujului, la hramul mănăstirii Dâncu: „Sfântul Pantelimon a fost un om al iubirii creștine”

de | iul. 27, 2021

Prezent la hramul mănăstirii clujene de la Dâncu, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a arătat că „Sfântul Pantelimon, fiind iubitor de oameni, în mod special de creștini, de cei bolnavi, punea în practică învățătura Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că iubirea creștină nu e o teorie, ea se manifestă prin fapte concrete”.Totodată, Mitropolitul Clujului a amintit de cele șapte fapte ale milei trupești și i-a îndemnat pe cei de față să fie alături de suferinzi, urmând modelul Sfântului Pantelimon.

„A-i cerceta pe cei bolnavi – ne aducem aminte de această faptă a milei trupești, mai ales astăzi, când îl sărbătorim pe Sfântul doctor și tămăduitor Pantelimon. Ar fi tare bine să-i cercetăm pe cei în suferință, în special pe cei din spitate. În ultima perioadă, motivându-ne că e pandemie, nu ne-am prea dus să-i cercetăm pe cei bolnavi, dar ar trebui să mergem și să înțelegem cât de importantă este iubirea creștină pe care a pus-o în practică Sfântul Pantelimon.”

Starețul mănăstirii, ridicat la rangul de protosinghel

Înaltpreasfințitul Andrei a săvârșit marți, 27 iulie, 2021, Sfânta Liturghie la așezamantul monahal din localitatea clujeană Dâncu, Protopopiatul Huedin, ocrotit de Sfântul Pantelimon. Slujba a fost oficiată în sobor de preoți și diaconi, pe altarul de vară al mănăstirii, în prezența credincioșilor și a unor fii ai satului.

La finalul slujbei, starețul mănăstirii, Cleopa Dobocan a adresat mulțumiri celor prezenți și celor care au sprijinit lucrările care se desfășoară la mănăstire. Cu această ocazie, Parintele Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de protosinghel.

Mănăstirea a fost înființată în anul 2014, la inițiativa Mitropolitului Andrei, datorită depopulării satului Dâncu. Slujbele se oficiază momentan într-o bisericuță de lemn cu hramul „Învierea Domnului”, ce datează din anul 1750. Lăcașul de cult a fost strămutat aici în 1862 din Valea Drăganului și adăpostește o colecție de icoane pe lemn, mare parte realizate de Nechita Zugravu. În momentul de față se lucrează la ridicarea complexului monahal, unde va fi amenajat și un paraclis cu hramul „Sfântul Pantelimon”.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...