Muzeul de Artă din Cluj-Napoca | dl Lucian Nastasă-Kovacs (AUDIO)

de | mart. 19, 2023

Ridicat în perioada 1774-1785, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann, ca reşedinţă particulară a contelui Bánffy György (devenit mai târziu guvernator al Transilvaniei), Palatul Banffy este o maestuoasă clădire, careia i-au fost date, de-a lungul vremii, alte destinaţii: reşedinţă de protocol, Cazinou Naţional, clădire de apartamente şi spaţii comerciale, sediu de societăţi industriale. În anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf în curtea imobilului.
În anul 1956, Comuna Urbană Cluj a dat palatul în folosinţă Muzeului de Artă, înfiinţat în anul 1951. Între anii 1960-74 la palat au avut loc vaste lucrări de restaurare. Muzeul s-a mutat în palatul parţial restaurat în 1962 şi a fost deschis publicului în 1965.
Astăzi, Palatul Banffy găzduiește Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, fiind cel mai important edificiu baroc din Cluj-Napoca şi unul de referinţă pentru arhitectura de secol XVIII din România, decoraţia arhitecturală în piatră fiind completată cu o serie de sculpturi cu valoare artistică deosebită realizate de Anton Schuchbauer. Clădirea este înscrisă la prima categorie (A) în lista clădirilor de patrimoniu arhitectural şi artistic naţional al României.
Invitat la Radio Renașterea, dl Lucian Nastasă-Kovacs a făcut o radiografie din punctul de vedere al istoricului, privind atât retrospectiv cât și în viitorul monumentalei clădiri a Palatului Banffy.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Muzeul de Artă din Cluj-Napoca | dl Lucian Nastasă-Kovacs (AUDIO)
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA