„Muzeul Mitropoliei Clujului are porțile larg deschise.” | Paul-Ersilian Roșca

de | ian. 8, 2023

Străbătând istoria de acum 99 de ani, Muzeul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului păstrează pentru noi și pentru viitor, adevărate mărturii ale istoriei credinței ortodoxe românești.
Anul 2022 a fost unul foarte prolific în evenimente desfășurate în spațiul extrem de primitor al muzeului. Manifestări precum „Exponatul lunii”, „Serile Culturale ale Muzeului Mitropoliei Clujului” organizate de Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Clujului, „Zilele Artei Bizantine”, celebrarea „Centenarului Încoronării”, „Tunelul timpului”, numeroase concerte și expoziții, lansări de carte dar și adevărate lecții de istorie prin conferințele tematice, colaborări precum cea cu Romfilatelia sau momente de aducere aminte a celor ce au marcat locul și oamenii, includerea în circuitul „Noptea muzeelor” și multe altele, au transformat spațiul „comorii de sub catedrală” într-o adevărată scenă a culturii autentice clujene.

Din nou, cu generozitate și profesionalism, dl prof.dr. Paul-Ersilian Roșca, directorul Muzeului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, ne-a fost alături, pentru a vă prezenta cât mai detaliat, atât muzeul cu sălile și exponatele sale, dar și evenimentele ce sunt în atenția permanentă a gazdelor.

Aflat în spaţiul de sub pronaosul Catedralei Mitropolitane clujene, acesta găzduiește numeroase icoane din secolul XVIII, semnate sau atribuite pictorilor: Radu Munteanu din Ungureni, Alexandru Ponehalschi, Nechita Zugravul, Popa Ivan din Răşinari, Andrei din Corneşti, Iacov din Răşinari, Ştefan Popa, Gheorghe fiul lui Iacov, Tudor Zugravul, David de la Curtea de Argeş.

Două săli sunt dedicate icoanelor pe sticlă, un mare număr de icoane ilustrând diferite faze ale celui mai vechi centru transilvănean de pictură pe sticlă care a fiinţat la Mânăstirea Nicula şi în satul din apropiere. De o valoare deosebită sunt icoanele datate în secolul XVIII pictate la Nicula, muzeul având una din colecţiile cele mai bogate din România.
La loc de cinste se află icoana Maica Domnului cu Pruncul, provenind din biserica satului Ilişua, pictată în anul 1673 de Luca din Iclod, autorul celebrei icoane miraculoase de la Mânăstirea Nicula.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
„Muzeul Mitropoliei Clujului are porțile larg deschise." | Paul-Ersilian Roșca
„Muzeul Mitropoliei Clujului are porțile larg deschise." | Paul-Ersilian Roșca
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/ramocian/" target="_self">Ramona Mocian</a>

Ramona Mocian

Mediator, jurist, președinte al Corpului Profesional al Mediatorilor Cluj.

Mai multe

Categoria Psalmilor Treptelor: Psalmul 127 (128)

Categoria Psalmilor Treptelor: Psalmul 127 (128)

Psalmul 127, un psalm scurt, strălucitor, și bine construit, țese o idilă complicată de răsplată și bunăstare, dar totodată arată și îi fericește pe cei care au frică de Domnul. Dacă în psalmul anterior, poetul ni-a arătat câte bunătăți poate pricinui nădejdea în...

Procesul Mântuitorului (Pr. Prof. Stelian Tofană) P1

Procesul Mântuitorului (Pr. Prof. Stelian Tofană) P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.

Dileme în cuvinte grele | Duminica a 3-a din Post

Dileme în cuvinte grele | Duminica a 3-a din Post

Ev. Marcu 8, 34-38; 9, 1; Luarea crucii și urmarea lui Hristos „Şi chemând la Sine mulţimea, împreună cu ucenicii Săi, le-a zis: Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va...

Boala nu este în mod necesar o consecință a păcatelor

Boala nu este în mod necesar o consecință a păcatelor

Înregistrarea ediției din 14 martie 2023 a emisiunii Împreună-lămuriri pe cale, în cadrul căreia Părintele Grigorie Foltiș, împreună cu Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul studenților din cadrul  ASCOR Cluj-Napoca încercă să deslușească înțelesuri ale unor cuvinte...