„Muzeul Mitropoliei Clujului are porțile larg deschise.” | Paul-Ersilian Roșca

de | ian. 8, 2023

Străbătând istoria de acum 99 de ani, Muzeul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului păstrează pentru noi și pentru viitor, adevărate mărturii ale istoriei credinței ortodoxe românești.
Anul 2022 a fost unul foarte prolific în evenimente desfășurate în spațiul extrem de primitor al muzeului. Manifestări precum „Exponatul lunii”, „Serile Culturale ale Muzeului Mitropoliei Clujului” organizate de Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Clujului, „Zilele Artei Bizantine”, celebrarea „Centenarului Încoronării”, „Tunelul timpului”, numeroase concerte și expoziții, lansări de carte dar și adevărate lecții de istorie prin conferințele tematice, colaborări precum cea cu Romfilatelia sau momente de aducere aminte a celor ce au marcat locul și oamenii, includerea în circuitul „Noptea muzeelor” și multe altele, au transformat spațiul „comorii de sub catedrală” într-o adevărată scenă a culturii autentice clujene.

Din nou, cu generozitate și profesionalism, dl prof.dr. Paul-Ersilian Roșca, directorul Muzeului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, ne-a fost alături, pentru a vă prezenta cât mai detaliat, atât muzeul cu sălile și exponatele sale, dar și evenimentele ce sunt în atenția permanentă a gazdelor.

Aflat în spaţiul de sub pronaosul Catedralei Mitropolitane clujene, acesta găzduiește numeroase icoane din secolul XVIII, semnate sau atribuite pictorilor: Radu Munteanu din Ungureni, Alexandru Ponehalschi, Nechita Zugravul, Popa Ivan din Răşinari, Andrei din Corneşti, Iacov din Răşinari, Ştefan Popa, Gheorghe fiul lui Iacov, Tudor Zugravul, David de la Curtea de Argeş.

Două săli sunt dedicate icoanelor pe sticlă, un mare număr de icoane ilustrând diferite faze ale celui mai vechi centru transilvănean de pictură pe sticlă care a fiinţat la Mânăstirea Nicula şi în satul din apropiere. De o valoare deosebită sunt icoanele datate în secolul XVIII pictate la Nicula, muzeul având una din colecţiile cele mai bogate din România.
La loc de cinste se află icoana Maica Domnului cu Pruncul, provenind din biserica satului Ilişua, pictată în anul 1673 de Luca din Iclod, autorul celebrei icoane miraculoase de la Mânăstirea Nicula.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
„Muzeul Mitropoliei Clujului are porțile larg deschise." | Paul-Ersilian Roșca
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Bursele Academiei Române 2024-2025 | interviu cu acad. Ioan Bolovan

Bursele Academiei Române 2024-2025 | interviu cu acad. Ioan Bolovan

Este în plină desfășurare apelul lansat de Academia Română de acordare a burselor pentru elevii cu rezultate școlare excepționale, care trăiesc în medii defavorizate. Inițiativa face parte din proiectul „Academia Română în dialog cu tinerii“ și vizează susținerea...

„O poveste de teatru Față/Verso”| actrița Narcisa Pintea

„O poveste de teatru Față/Verso”| actrița Narcisa Pintea

La Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca se va desfășura miercuri, 3 aprilie cu începere de la ora 19:00 „O poveste de teatru Față/Verso".  Este vorba despre o producție a Asociației Culturale Top Art N&A Cluj-Napoca, un eveniment aflat la prima ediție...