Noblețea duhului: 115 ani de la nașterea Principesei Ileana a României, devenită Maica Alexandra

de | ian. 5, 2024

Principesa Ileana, cel de al cincilea copil al Regelui Ferdinand și Reginei Maria, s-a născut în 5 ianuarie 1909 și curând presa internațională a numit-o „cel mai frumos copil al Europei”.

A studiat la Colegiul din Heathfield – Ascot din Marea Britanie şi, în 27 iulie 1931 s-a căsătorit cu principele Anton de Habsburg Toscana. După ce a rămas văduvă, a fost căsătorită cu dr. Ştefan Isărescu.

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial a locuit în Austria, revenind în ţară în anii războiului, unde a locuit până la abolirea monarhiei (31 decembrie 1947).

În 4 ianuarie 1948, a fost obligată de circumstanţele abdicării silite a Regelui Mihai să părăsească ţara.

În 1950, s-a stabilit cu familia în SUA, unde s-a confruntat cu suferința bolii și pierderea a doi din cei șase copii.

În 1961, s-a retras la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Bussy-en-Othe, Franţa, iar anul 1967, a găsit-o fondând Mânăstirea Ortodoxă „Schimbarea la Faţă” din Elwood City, Pennsylvania – prima mănăstire ortodoxă de limbă engleză din America, în care obștea era formată din monahii de origini etnice diverse.

Cu puțin înainte de mutarea la cele veșnice, în 1990, a reușit să revadă România eliberată de comunism. „Sunt sigură că este ceva de bază adâncă creștinească ortodoxă în poporul nostru, care întotdeauna ne-a scos din greutăți și are să ne scoată și astăzi”, a spus atunci monahia într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.

Este înmormântată la Mănăstirea Elwood, împreună cu o cutiuță în care se găsește pământ românesc.

Cea mai cunoscută scriere a Maicii Alexandra este cartea „Sfinții îngeri”.

Noblețea duhului

Mama ei scria: „Ileana era binecrescută de la natură. Ileana se născuse cu legea în ea însăşi şi nu trebuia niciodată să o înveţi diferenţa dintre bine şi rău; Ileana ştia”. Statutul de membru al Familiei Regale a României a pregătit-o pentru monahism, fiindcă a învățat de mică să trăiască pentru ceilalți.

„De la începutul vieții tale ești o persoană publică. Aparții țării. Amuzamentul tău personal nu joacă niciun rol. Datoria ta vine în primul rând”, îi spunea ea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care a cunoscut-o în timpul studiilor urmate la Universitatea Princeton.

„În inima mea, întotdeauna mi-am dorit să devin călugăriță. Dar a fost atât de mult de făcut în România când am fost tânără”.

Sursă foto: Public domain

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată anual Ziua limbii engleze la Naţiunile Unite, urmare a unei iniţiative din 2010 a Departamentului de Informare Publică a ONU care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecăreia dintre cele şase limbi...

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, aniversează miercuri 30 ani de la hirotonia în Arhiereu. PS Iustin s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel...

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie. Aceasta a fost instituită în 2012 la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic. Data de celebrare a fost aleasă în memoria lui...