Noul clopot al bisericii de lemn din Sântejude, sfințit de Episcopul-vicar Benedict Bistriteanul

de | oct. 21, 2020

În ziua prăznuirii Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și Preoții Mărturisitori şi Mucenici Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, miercuri, 21 octombrie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Sântejude, Protopopiatul Gherla, județul Cluj, cu prilejul sfințirii noului clopot al bisericii de lemn, monument istoric.

De la ora 10:00, în biserica de zid a parohiei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Gherla, preotul Paul Iulian Isip, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, duhovnicul Mănăstirii Strâmba, protosinghelul Paisie Pașcu, secretarul de cabinet al ierarhului, diaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Paul Florin Runcan, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură. Pornind de la exemplul Sfinților Mărturisitori Ardeleni, ierarhul le-a vorbit celor prezenți pe tema „Mărturisitori și mărturie pentru înviorarea credinței”.

La finalul slujbei, Episcopul-vicar Benedict a sfințit noul clopot al bisericii de lemn, monument istoric de secol XVIII (1701). Clopotul a fost turnat în Grecia, cântărește 50 de kg și a fost achiziționat cu sprijinul financiar al credincioșilor parohiei.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a acordat parohului Paul Florin Runcan – Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici, primarul comunei Țaga, Romulus Mîrza, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar domnul Marius Petrina a primit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”. De asemenea, toți ceilalți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale și a credincioșilor, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă.

Tot astăzi, Preasfinția Sa a oficiat slujba sfeștaniei la Căminul Cultural din Filia Sântejude Vale, construit de Primăria Țaga.

Mai multe fotografii AICI 

În ziua prăznuirii Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Miercuri, 21 octombrie 2020

Foto credit: Filip Ștefan

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...