Ediția de săptămâna trecută a emisiunii noastre „Viața Bisericii” a fost dedicată pătrunderii Ortodoxiei pe teritoriul actual al Statelor Unite ale Americii, mai precis în Alaska. Alexander Schmemann remarcă faptul că Alaska nu reprezintă doar începutul istoric al prezenței ortodoxe pe continentul american, ci ea este și va rămâne pentru totdeauna fundamentul spiritual al Bisericii Ortodoxe în America, principalul său „termen de referință”.
Între anii 1870 şi 1920, Ortodoxia în America se va transforma dintr-o mică misiune în Alaska într-o Biserică ce înregistrează o creştere rapidă în America de Nord. Doi au fost factorii determinanţi în acest sens: mutarea scaunului episcopal de la Sitka la San Francisco şi valul emigraţionist descătuşat la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Acest val emigraţionist a dus peste Ocean pe imigranţii ortodocşi greci, sârbi, români, bulgari, ucrainieni, macedonieni, ş.a.
Asistăm așadar, la o trecere într-o nouă epocă a Ortodoxiei Americane, de la misiunea orientată spre indigeni, la păstorirea noilor valuri de migranți ortodocși, care, de această dată, nu mai aveau nevoie de convertire ci de păstorire.
Ce presupunea această schimbare de paradigmă, aflăm în cadrul acestei întâlniri radiofonice. Ca de fiecare dată, stăm de vorbă cu pr. conf. univ. dr. Gabriel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
