Părintele Arhimandrit Teofil Tia: ”E nevoie ca preotul să dezvolte o relație de iubire cu cei pe care îi păstorește”

de | dec. 13, 2018 | Actualitatea religioasă

Joi, 13 decembrie, a avut loc ultima ședință din acest an a preoților din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Cluj I. Ședința s-a desfășurat în Biserica ”Sf. Treime” și a fost precedată, potrivit tradiției, de o slujbă Te-Deum.

Având în vedere că Biserica Ortodoxă l-a prăznuit, joi, pe sfântul ierarh Dosoftei al Moldovei, Preacucernicul Părinte Protopop, dr. Dan Hognogi, a evocat personalitatea complexă a celui care a fost Mitropolitul Moldovei și care a trecut la Domnul într-o zi de 13 decembrie a anului 1693. Creionând meritele incontestabile ale sfântului ierarh, Părintele Protopop a subliniat truda pe care acesta a depus-o în slujba poporului român și deopotrivă a limbii române: ”Un mare bărbat al neamului și al bisericii noastre, cel care a introdus limba română în altar, unul din cei mai mari cărturari români ai secolului al XVII-lea, primul versificator al Psaltirii, o personalitate a vieții culturare și spirituale românești”. Canonizarea Sfântului Ierarh Dosoftei a fost aprobată de membri Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 5-6 iulie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Invitat special la ultima ședință din acest an a fost Pr. Arhim. Prof. Univ. Dr. Teofil Tia, cadru didactic în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, ale cărui domenii de competență sunt psihologia pastorală, sociologia pastorală, pedagogia pastorală, psihoterapia și antropologia pastorală. Alături de o bogată activitate didactică, Pr. Arhim. Teofil Tia a desfășurat și desfășoară o la fel de bogată activitate de cercetare, fiind autor și co-autor, respectiv coordonator a mai multor volume, precum și colaborator al unor reviste și publicații de profil din țară și străinătate. Pr. Arhimandrit le-a vorbit preoților despre provocările pastorației în lumea post-modernă în cadrul discursului intitulat sugestiv „Pastorația într-o societate nevrotică”. O temă actuală și de interes pentru preoți. „Trăim într-o societate nervoasă, în care preotul trebuie și este provocat să dezvolte și, mai mult decât atât, să mențină o relație de iubire cu cei pe care îi păstorește. În mod concret, el trebuie să promoveze permisivismul, care se traduce prin diversitate și felxibilitate, căutând să tempereze agitația și să găsească alternative multiple, militând pentru compasiune și înțelegere. Fiecare om are o poartă spre Dumnezeu, iar preotul trebuie să deschidă aceste porți, prin apropierea de credincios, prin rămânerea în proximitatea acestuia”. Pr. Arhimandrit a identificat și câteva din cauzele pentru care societatea post-modernă se îndepărtează de Dumnezeu: sărăcia raporturilor, lipsa de cultură, limbajul plat, ancorarea omului în propria imaturitate, neglijarea emoționalului, monocultura imaginii, refugiul în muncă, triumful personajelor de joasă calitate umană (și în acest sens l-a citat pe marele Mircea Eliade: ”Ce oameni excepționali trec pe lângă noi, anonimi, și noi admirăm prostește atâția neghiobi”). Ca soluții, Pr. Arhimandrit propune invitația oamenilor spre interiorizare, abordarea emoționalului cu mare respect, iar soluția ortodoxă în acest sens este (re)învățarea savurării clipei și a timpului liber, întreruperea fluxului repetitiv al freneticului „a face”, recuperarea valoriii pedagogice a familiei, reîntoarcerea în ultimă instanță la religie.

Tot în cadrul ședinței de joi, 13 decembrie, Părintele Protopop a semnalat apariția broșurii „Prăbușirea monarhiei austro-ungare și importanța istorică a zilei de 1 Decembrie 1918” sub semnătura preotului academician Ioan Lupaș, ediția fiind îngrijită de cercetătorul Mircea Gheorghe Abrudan, cel care semnează studiul introductiv.

Pr. Cristian Marius Focșanu

Ultimele articole

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Excurs istoric: Buna Vestire (25 martie) este cea mai veche sărbătoarea din suita cinstirii Maicii Domnului. Este o sărbătoarea în care este cinstită Maica și Fiul deopotrivă. În secolul al IV-lea s-a ridicat o biserică pe locul unde tradiția afirma că Maica Domnului...

Hramul Mitropoliei Clujului – 25 martie 2023 | Comunicat de presă

Hramul Mitropoliei Clujului – 25 martie 2023 | Comunicat de presă

La data de 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri lua ființă în mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul naşterii noii Mitropolii transilvănene este ancorat...