Părintele protopop Creța Simion la ceas aniversar! 80 de ani

de | iul. 27, 2023

Născut la data de 28 iulie 1943 în satul Ruștior, județul Bistrița – Năsăud din părinții Dumitru și Ioana.

S-a căsătorit cu tânăra și frumoasa Alexandrina Negrea, nepoata preotului Negrea, în anul 1968 și Dumnezeu i-a binecuvântat cu doi feciori frumoși și educați, Dumitru și Viorel înzestrați cu harul preoției, amândoi în municipiul Bistrița.

Hirotonit în data de 6 decembrie 1968 de vrednicul de pomenire, arhiepiscopul Teofil Herineanu pe seama parohiei Urmeniș, cu rezultate remarcabile, drept pentru care a fost transferat în satul copilăriei sale, Ruștior, comuna Șieuț, cu filia Lunca, în anul 1973.

Înzestrat cu simț practic și inteligent dar și cu un spirit de dăruire pentru satul pe care îl numește ” colt de rai”, a ridicat din temelie o frumoasă biserică în care a pus la temelie dragostea față de Dumnezeu și ”neamul meu”.

Pentru dăruirea și abnegația sa de sacerdot, ca un bun gospodar și la propriu și la figurat, în anul 1979 a fost numit protopop al Protopopiatului Bistrița ( 1979 – 1991). Cu timp și fără timp a bătătorit drumurile Protopopiatului, îndrumând, povățuind și purtând de grijă preoților, mai ales celor începători.

A ridicat din temelie prima biserică din municipiul Bistrița după 1989 și o casă parohială, prin tact pastoral și social.

La vârsta de 70 de ani s-a pensionat din postul de preot – paroh încărcat de realizări pastorale și misionare.

Acum, la 80 de ani, părintele protopop Simion Creța aduce rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru zilele și anii pe care i-a dăruit lăsând mai departe în ogorul Domnului, 2 preoți harnici ce-I calcă pe urme.

Noi, Îi dorim părintelui octogenar Simion Creța ani buni cu sănătate alături de cei dragi.

La mulți ani binecuvântați părinte protopop Simion Creța!

Autor: PROTOPOP AL BISTRIȚEI, ALEXANDRU VIDICAN

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

Înaltpreasfinția Sa, JUSTINIAN CHIRA, vrednicul de pomenire Arhiepiscop al Maramureșului şi Sătmarului, a fost fiul unei familii de gospodari harnici și credincioși din satul Plopiș, având ca părinți pe Ilie Chira (1871-1937) și Maria Chira, născută Puț (1884-1949)....