Parohia „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, în continuare un izvor de cultură și tradiție

de | mart. 24, 2016

Credincioșii Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca și-au amintit de marele istoric literar Dumitru Popovici pe care l-au evocat în cadrul unei conferințe culturale, ce a avut loc joi, 24 martie 2016, în sala de ședințe a parohiei. Despre personalitatea și opera lui Dumitru Popovici a vorbit cercetătorul Ioan Tomoiagă de la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca. Evenimentul a început la ora 18:00 și l-a avut ca invitat și pe fiul marelui om de cultura, Daniel Popovici. De asemenea, alături de preoții parohiei au participat și credincioși interesați de a afla amănunte din viața marelui istoric literar dar și a mediului cultural în care acesta a activat.

 

IMG_1850Este de menționat faptul că Dumitru Popovici a locuit peste drum de biserica celei mai vechi parohii din Cluj, ceea ce înscrie personalitatea sa în proiectul pe care Parohia „Sfânta Treime” dorește să îl pună în practică prin organizarea acestor conferințe: „Serile culturale au ca scop evocarea unor personalități care au aparținut de parohia noastră sau care au locuit în preajma bisericii parohiale. Așa cum este vorba și despre profesorul Dumitru Popovici care a locuit peste drum de biserica parohială și a fost tatăl lui Ioana EM. Petrescu, de asemenea un istoric și critic literar clujean. Prin serile noastre culturale dorim să atragem alături de biserică intelectualitatea din cadrul parohiei și să valorificăm poziția bisericii noastre parohiale în mediul cultural academic”, a declarat părintele paroh Cristian Baciu.

La finalul prelegerii din care participanții au putut extrage elementele esențiale din activitatea profesională a lui Dumitru Popovici, a urmat un scurt dialog în care profesorul universitar Ioana Bican, de la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, prezentă la eveniment, a ținut să sublinieze importanța acestui demers cultural organizat de parohia gazdă: „Felicit parohia pentru gândul bun, de a construi în jurul bisericii un loc de memorie. Evocările care se fac aici sunt asemenea unor mici pietre într-o construcție a unei comunități care iată, se dovedește și prin aceste conferințe că are o vechime, că a avut niște figuri remarcabile pentru cultura locală și aș îndrăzni să spun, chiar pentru cea națională”.

În aceeași zi cu conferința despre Dumitru Popovici, profesorul Ioana Bican a ținut discursul de Laudatio la ceremonia de la Cluj de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, scriitoarei Ana Blandiana.

 

Despre viața lui Dumitru Popovici

18772_t4Dumitru Popovici s-a născut la 25 octombrie 1902 în comuna olteană Dăneasa. Cărturar de renume, marele om de cultură a contribuit la îmbogăţirea patrimoniului istoriografiei literare a României cu lucrări de valoare. Dotat cu simţul echilibrului şi sintezei, acesta se înscrie printre marile personalităţi ale culturii româneşti. Înainte de a intra în învăţământul superior funcţionează ca profesor secundar la Slatina, unde a pus bazele gazetei „Oltul”, iar împreună cu profesorul Gheorghe Vişoiu publică lucrarea „Elemente de istoria limbei şi literaturei române”. Tot ca profesor secundar a funcţionat şi la Iaşi, unde a fondat revista „Atheneum”. Susţine apoi doctoratul cu lucrarea „Ideologia literară a lui Ion Heliade Rădulescu” şi ocupă prin concurs catedra de istoria literaturii române moderne de la Universitatea din Cluj. Printre studiile de seamă care ne-au rămas de la Dumitru Popovici se numără: „Ideologia literară a lui Ion Heliade Rădulescu”, „Santa Cetate-între utopie şi poezie”, „Romantismul românesc”. De asemenea, olteanul s-a preocupat şi de cercetarea poeziei lui Mihai Eminescu, editând una dintre cele mai valoroase cărţi despre opera „Luceafărului”. Din ultimii ani ai vieţii au rămas în manuscris o serie de proiecte şi încercări literare: traducerea parţială a „Infernului” lui Dante, ciclul de poezii „Aur legendar”, începutul unui roman cu elemente satirice, „Într-o vară, la moşie”, şi numeroase comedii, dintre care terminate sunt „Bucătarul de la Salamandra” şi „Regele din Propontide”. S-a stins din viaţă la numai 50 de ani, în 6 decembrie 1952, în Cluj.

www.bisericasfantatreime.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...