Patriarhul Daniel, 32 de ani de arhierie

de | mart. 4, 2022

În data de 4 martie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel aniversează hirotonia în Arhiereu. Vineri a împlinit 32 de ani de la acel eveniment major din viaţa Preafericirii Sale şi, implicit, a Bisericii Ortodoxe Române.

A fost hirotonit Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titulatura de Lugojanul, în prima duminică din Postul Mare a anului 1990. Imagini de la eveniment, în Galeria Foto.

Trei luni mai târziu devenea Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexe și Stela Ciobotea.

După ce a absolvit studii doctorale de teologie sub coordonarea Părintelui Dumitru Stăniloae la București și apoi la Strasbourg, Dan-Ilie Ciobotea intra în monahism cu numele Daniel la vârsta de 36 de ani. A intrat în viața monahală în 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Cleopa Ilie.

Ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a avut numeroase proiecte de succes în plan pastoral, administrativ și academic. Dintre acestea, amintim demersurile de consolidare şi restaurare a Catedralei Mitropolitane din Iaşi, fondarea Centrului de Diagnostic şi Tratament Providenţa. În anul 2008, centrul a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.

În luna septembrie a anului 2007 a devenit Patriarhul României.

Construirea Catedralei Naţionale este unul din proiectele de referinţă ale Patriarhului Daniel, proiect pe care l-a asumat ca mandat primit de la înaintaşi.

Frământările referitoare la zidirea unei Catedrale de referință pentru spațiul românesc au apărut acum peste 130 ani în timpul Regelui Carol I. Toți conducătorii Bisericii Ortodoxe Române au avut visul de a ridica lăcașul de cult reprezentativ pentru ortodoxia și țara românească. În vremuri cu multe încercări, idealul a devenit fezabil în timpul misiunii asumate de Patriarhul Daniel la conducerea Bisericii.

Catedrala Naţională încununează multe alte proiecte de importanță majoră pentru viaţa Bisericii Ortodoxe Române.

Mai multe detalii, în Biografia Patriarhului Daniel.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

Ziua Mondială a Farmacistului este sărbătorită anual în data de 25 septembrie şi a fost inițiată în anul 2000 de Federaţia Internaţională a Farmaciștilor, având ca obiectiv principal conștientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, măsurilor preventive împotriva...

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

Ziua mondială a farmacistului este sărbătorită anual în data de 25 septembrie. Aniversarea a fost inițiată în anul 2000 de Federația internațională a Farmaciștilor și are ca obiectiv ridicarea gradului de conștientizare asupra utilizării neadecvate a medicamentelor,...

24 septembrie: Ziua Satului Românesc

24 septembrie: Ziua Satului Românesc

Ziua Satului Românesc este serbată anual în ultima duminică din luna septembrie, conform legii adoptate în anul 2020. Cinstirea satului românesc prin înființare unei zile dedicate lui scoate în evidență importanța sa pentru cultura poporului român. Ziua Satului...

23 septembrie este Ziua internațională a limbajului semnelor

23 septembrie este Ziua internațională a limbajului semnelor

Ziua internațională a limbajului semnelor este serbată anual pe 23 septembrie. Inițiativa serbării unei zile dedicate persoanelor hipoacuzice a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU în anul 2017.  Prin aniversarea acestei zile dedicate persoanelor cu deficiențe de...