Patrimoniul bizantin prezentat la Cluj-Napoca, în cadrul „Zilelor Artei Bizantine”

de | feb. 18, 2020

Zilele Artei Bizantine”, manifestare aflată la cea de-a XVI – a ediție, prezintă și-n acest an clujenilor actualitatea ethosului bizantin în lumea secolului XXI. Evenimentul, derulat sub îndrumarea lect. univ. dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, coordonator al grupului de muzică, artă și cultură bizantină „Sfântul Ioan Damaschin”, va avea loc în perioada 19-20 februarie 2020.

Lansare de carte, expoziții și concert de muzică psaltică

Prima zi a evenimentului, 19 februarie, va fi marcată de Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, începând cu ora 8:00.

„Așa cum se obișnuiește de 16 ani, vom fi prezenți la catedrala mitropolitană pentru a da răspunsurile la strană cu grupul de psalți „Sfântul Ioan Damaschin”, considerând că orice lucru bun începe cu rugăciunea, dar mai există o dimensiune, a faptului că noi vrem să fim prezenți în catedrala agorei, prin faptul că mentalitatea constantinopolitană era legată indisolubil de marea biserică a Sfintei Sofia”, a precizat Sorin Albu, coordonatorul manifestării.

De la ora 18.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, va avea loc lansarea de carte a doamnei Mihaela-Corina Ilișan, intitulată „Icoanele pe sticlă și xilogravurile populare din Transilvania în viziunea lui Ion Muslea”, urmată de vernisarea expoziției de artă bizantină „Patrimoniu Imaterial Universal”. În cadrul acesteia, cei interesați vor putea vizualiza lucrări realizate în tehnica mozaicului, precum și manuscrise de muzică bizantină, icoane și fotografii tematice.

„Sunt mozaicuri realizate de studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia, secția Artă Sacră, împreună cu artiști profesioniști care, cel puțin în ultimii doi ani, manifestă un interes tot mai ridicat pentru această tehnică. Sunt expuse mozaicuri pavimentare și parietale, de tradiție bizantină, iar tematica lor este diversă, de la elemente zoomorfe, antropomorfe, până la zonă de decorație”, a adăugat inițiatorul și coordonatorul „Zilelor Artei Bizantine”.

Patrimoniul bizantin prezentat la Cluj-Napoca, în cadrul „Zilelor Artei Bizantine” Vernisajul se va încheia cu un concert vocal instrumental susținut de „Grupul Sfântul Ioan Damaschin”, care va interpreta atât piese cu caracter creștin, cât și piese cu caracter laic. A doua zi, 20 februarie, de la ora 18:00, publicul este așteptat la Galeria „Byzantia” din cadrul bisericii „Învierea Domnului”, strada Viilor nr. 33, unde va avea loc o expoziție de artă fotografică a artiștilor Valentina Sandu și Ioana Pop. Valentina Sandu, intitulată „Ravena de ieri și de astăzi”. „Este o expoziție de documentare artistică, pe care cele două artiste au intreprins-o în Ravena, unde au surprins cadre cu totul și cu toul speciale”, spune Sorin Albu.

„Zilele Artei Bizantine”, o împărtășire cu taina Bizanțului

„Mai mult decât un simplu eveniment al urbei clujene, este un moment de comuniune cu Dumnezeu și cu cei din jur. Prin comuniune ajungem la asemănarea cu Chipul, asemănare care așează realitatea noastră în rândul realității eshatologice. Școala de cultură și civilizație bizantină propune iubitorilor de autentic o abordare de ansamblu, care cuprinde doar o mică parte din patrimoniul bizantin. Această manifestare artistică se dorește a fi o împărtășire cu taina Bizanțului, care îl cuprinde pe Hristos prin caracterul său atemporal și imaterial. Un Bizanț, așadar, ca împărăție însăși și icoană a împărăției eshatonului”, a adaugat coordonatorul evenimentului.

Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, format din  absolvenți de artă și teologie, și-a început activitatea în anul 2005 și susţine întoarcerea la izvoare, la tradiţie, în ceea ce priveşte arhitectura, muzica şi pictura.  Ei organizează periodic diverse manifestări dedicate artei bizantine, aici fiind cuprinse în special expoziţii de icoane şi master-class-uri de cânt bizantin, în parteneriat cu instituţii din ţară şi de peste hotare.

„Ideea grupului s-a născut în 1995, în Cluj-Napoca, dar nu a fost posibilă realizarea faptică și unitatea acestui grup în formula în care există astăzi, decât începând cu anul 2005. În acei 10 ani Dumnezeu și Maica Domnului ne-au descoperit oameni minunați în cale, care ne-au format să putem înțelege ce înseamnă muzica bizantină, icoana de tradiție bizantină. Aș dori să îl menționez pe marele teolog Nicolae Ozolin de la Institutul Saint-Serge din Paris, pe domnul profesor Giorgos Kordis de la Facultatea de Teologie din Atena; pe partea muzicală doresc să-l menționez pe marele protopsalt, profesor Vasilios Ionis de la Conservatorul de Muzică Bizantină din Atena, împreună cu domnul profesor Grigorios Stathis de la Universitatea Capodistriană din Atena, care este cel mai mare paleograf în materie de muzică bizantină. Noi ne-am însușit învățătura de la acești maeștri care sunt adevărați corifei ai muzicii și artei bizantine și care au avut foarte multă generozitate și altruism în a preda ștafeta generațiilor mai tinere”.

Încă de la înființare, grupul organizează „Zilele Artei Bizantine”, la început cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Bartolomeu, iar din 2010 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

 „Dacă lumea contemporană secularizată ar înțelege ce înseamnă cu adevărat modul de viețuire într-o tradiție bizantină, cu siguranță că s-ar întâmpla ceea ce a spus Sfântul Ierarh Vasile cel Mare: Dați-ne o generație de mame bune și s-ar schimba toată fața pământului! Este genul de manifestare artistică ce are reverberații foarte puternice în dimensiunea spirituală, culturală și de zi cu zi, adică este un mod de viețurie, iar asta încercăm noi să transmitem, să arătăm, pentru că teologia patristică nu se teoretizează, teologia patristică se arată! Este o mare diferență între teorie și practică, iar acesta este demersul nostru pentru semenii noștri”.

Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” dă răspunsurile la strană, în fiecare duminică şi-n sărbători, în Paraclisul „Sfântul Stelian” din incinta Spitalului de Medicină a Muncii şi Clinică de Endocrinologie din Cluj-Napoca.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor la Sate se va desfășura anul acesta pe 31 august

Noaptea Muzeelor la Sate se va desfășura anul acesta pe 31 august

Noaptea Muzeelor la Sate anunță startul înscrierilor la a doua ediției a nocturnei muzeale dedicate exclusiv patrimoniului cultural din spațiul rural românesc. Entitățile muzeale și culturale care doresc să participe la ediția a doua a evenimentului, pot solicita fișa...

Opera Aperta 2024 la Cluj-Napoca

Opera Aperta 2024 la Cluj-Napoca

Între 25 și 30 iunie, Opera Aperta transformă Clujul într-o scenă vibrantă. Spectacole de renume, un musical ecranizat și premiat cu Oscar, serenade la balcon, o selecție eclectică de artiști din țară și din străinătate. Din balcoanele unor clădiri emblematice ale...